Ste tým, čo jete, časť 16.

Energetický a nutričný význam ovocia podľa druhov 

Tropické ovocie

Subtropické a tropické ovocie (pomaranč, papája, mango, grapefruit, banán atď) patria do rovnakej skupiny, ktorá je charakteristická tým, že ovocie má silnú vonkajšiu šupku chrániacu mäkkú a šťavnatú dužinu. Táto šupka sa vyhadzuje, no šupka z ovocia z mierneho pásma môže byť konzumovaná.

Tropické ovocie je citlivejšie na počasie, nedokáže sa dobre prispôsobiť extrémnym klimatickým zmenám. Sú prípady, kedy náhly chlad zničil celé sady pomarančovníkov. So súčasnými prudkými zmenami klímy sa to deje čoraz častejšie. Tropické ovocie má aj z toho dôvodu hrubšiu šupku, aby bolo chránené pred náhlymi vonkajšími vplyvmi počasia.

Citrusové plody majú dužinu rozdelenú na jednotlivé dieliky a tie sú časťami rastlinného semenníka. Ak citrusy konzumujeme v nadmernom množstve, môže to mať negatívny dopad na našu plodnosť a sexuálnu energiu.

Tropické ovocie vplýva na ľudské telo nasledovne: pevná vonkajšia časť a mäkká vnútorná dužina spôsobujú slabú a chúlostivú fyziológiu, sklon k ľahším podliatinám a opuch svalového tkaniva, riedku a oslabenú krv často s nízkou úrovňou železa, únavu a chlad.

Energetický vplyv banánov na mužské reprodukčné orgány môže byť zrejmý, je však lepšie upozorniť, že tvar tohto ovocia je len jednou z mnohých charakteristík. O banáne predsa vieme, že je mäkký, ochabnutý a náchylný k rýchlemu kazeniu sa.  Stačí trochu predstavivosti a význam vám určite dôjde. U žien energetika banánu môže prispieť k nepravidelnej menštruácii, k sexuálnej frustrácii a k minimálnemu sexuálnemu uspokojeniu, všetko v prípade nadmernej konzumácie banánov. Optimálna konzumácia určite neškodí. Banány majú na naše telá ochladzujúci vplyv.

Citrusy sú bohaté na vitamín C, jeho najväčšie množstvo však obsahujú šupky a len malé množstvo je v dužine plodov. Vitamín C je jeden z najnestálejších vitamínov a je ľahko zničený ak sa zahreje. Ovocie tejto skupiny je pomerne kyslé, no obsahuje veľa cukru a ak je konzumované nestriedmo alebo ako základ nejakej extrémnej diéty, môže spôsobiť narušenie vnútornej minerálnej rovnováhy, čoho výsledkom je oslabenie obličiek.

Naproti tomu pre stav nadmerného tepla, ktorý sa často prejavuje ako hnev a zvyšuje telesnú teplotu, je to najúčinnejšie ovocie, pretože má chladivý účinok. Prostredie a individuálny stav človeka sú veľmi dôležité faktory v určení toho, ktoré tropické ovocie konzumovať a v akom množstve.

Ovocie rastúce na stromoch

Toto ovocie má účinok na hornú časť ľudského tela, zvlášť na pľúca, srdce a krk. Obsahuje aj dosť cukru, čo môže mať negatívny vplyv na náladu a myslenie. Do tejto skupiny patrí aj subtropické ovocie (pomaranč, avokádo, mango, grep, papája atď.) ale i jablko, hruška, broskyňa, slivka, čerešňa, marhuľa atď, ktoré sa radia k ovociu mierneho pásma.

Po dozretí ovocie zo stromu spadne na zem, kde sa rýchlo rozkladá. Stopka do ovocia vedie výživu a ak sa plod od nej oddelí, pokračuje v zrení a neskôr sa rozloží. Potreba ovocia získavať výživu zo stromu v skutočnosti odhaľuje charakter pripútanosti – bez zdroja výživy ovocie zhnije. Platí to o všetkých potravinách, no existuje viac rozdielnych štádií. Môžeme pozorovať zaujímavý kontrast v rozklade zeleniny a ovocia.

Listy, stonky a korene mnohých druhov zeleniny sa môžu jesť počas svojho rastu v hocijakú dobu. Ovocie až vtedy ak je semeno celkom zrelé a ovocie dosiahlo konečný stav zrelosti. Zrelosť ovocia je aj začiatkom jeho rozkladu. Rozklad je tým rýchlejší, čím viac je ovocie obité. V dôsledku vyššieho obsahu cukru zmení farbu a veľmi rýchlo sa rozloží. Ovocie rastúce na stromoch je zaťažené váhou vody nahromadenej v pletive buniek, čo spôsobuje jeho pád na zem ak ho  prv nepozbierame.

Kôstkovité ovocie má schopnosť ovplyvňovať väzivové tkanivá a tak zvyšovať obeh cukru telom a mozgom. Toto ovocie ochladzuje cievy i hlbšie telesné tkanivá a vplyv je markantný v hornej časti tela, kde sú pľúca a srdce. Aj dužina tohto ovocia je mäkká, čo spôsobuje chladnejšie, mäkšie svaly a vlhkú kožu. Psychologicky má kôstkovité ovocie sklon sústrediť svoj energetický vplyv k stredu mozgu. Toto ovocie vám pomôže sústrediť sa na to, čo robíte a celkovo má organizačný vplyv na to, čomu sa práve venujete. Oproti tomu ovocie s viacerými semenami (pomaranč, jablko, hruška) má na naše myšlienky rozptyľujúci vplyv a voľne spája myšlienky s inými myšlienkami. To by mohlo byť prospešné pre tých, čo sa zasekli na jednej myšlienke.

Neobyčajné ovocie

Avokádo – konzumovalo sa už pred 12 tisíc rokmi a je výborným zdrojom výživy. V jeho krémovej dužine je veľké množstvo draslíka, vitamínov A, B, C. Rastie v páre a je známe aj svojimi afrodiziakálnymi účinkami. Má 20x viac tuku ako iné ovocie a v tropických územiach je zdrojom stálej výživy. Energeticky má osviežujúcu a vlhkú povahu, je ľahko stráviteľné a upokojuje tráviaci systém. Má vysoký obsah bielkovín a jeho vysoký obsah tuku prispieva k zdravej farbe pokožky.

Banán – Predchodca banánu bola bylina s mäkkou stonkou a ovocím plným tvrdých semien. Dnešný banán je bez semien, je rozmnožovaný vegetatívne. Je základnou potravinou trópov. Tradičné banány sú odlišné od tých, čo poznáme my. Nie sú až tak sladké, tradične sa varia a sú zdrojom sacharidov. Moderná doba zbavila banány semien aj ich chuť. Táto sterilná forma banánov je neschopná sa rozmnožovať bez ľudskej pomoci. Jeho ovocie rastie bez oplodnenia. Banán ma odstredivú energiu, tá smeruje nahor a s extrémne vysokým obsahom cukru má neobyčajne silný ochladzujúci účinok na človeka, najmä na kosti. Môže byť prospešný pre nadmerné teplo v tele a pre ľudí s vysokou sexuálnou energiou. Nezanedbateľný je i jeho upokojujúci a uvoľňujúci účinok na slezinu, pankreas a žalúdok.

Figa – pochádza z Malej Ázie a je cenená pre svoj cukor. Podobá sa prevrátenej jahode. Energeticky je figa veľmi slabé ovocie, uzatvorené a neochotné odhaliť svoje kvety. Ak sa figa používa k zmäkčeniu mäsa, má výraznú schopnosť oslabiť a zmäkčiť väzivo a mäso. Pre figy je typická uzatvretosť kombinovaná s chladnou a vlhkou energetikou, ktorá ovplyvňuje najmä dužinaté tkanivá reprodukčných orgánov.

Kokosový orech – je neobvyklé, úžasné ovocie s udivujúcimi liečivými účinkami. Voda v ňom má rovnakú elektrolytickú rovnováhu ako ľudská krv a je tak čistá, že sa v istých oblastiach používa ako vnútrožilová tekutina na záchranu životov. Táto voda je podobná krvnej plazme a ako jedlo čistí krv a je bohatá na minerály a vitamín C. Kokosový olej a mlieko majú skvelé účinky na naše srdce, regulovaný metabolizmus, hebkú a jemnú kožu, silný a pružný svalový tonus, zdravé zuby a ďasná. Je nemožné kokosový olej prechváliť, priaznivo pôsobí na zdravie a má množstvo významných energetických vlastností – je ľahko absorbovateľný bunkami a opravuje ich, prospieva aj našim cievam. Vyživuje telo, zvyšuje jeho silu a reguluje metabolizmus, usmrcuje kvasinkové mikroorganizmy, ruší tukové membrány vírusov vrátane HIV i oparov. Udržiava zdravé močové cesty, zvyšuje kvalitu spermií, podporuje činnosť obličiek a nadobličiek. Kokosový orech je vlastne strom života, jeden z najfascinujúcejších a najviac nutrične užitočných potravinových plodín sveta.

Pridaj komentár