Zdravie v januári

Tradične po sviatočnom nápore skonzumovaného množstva všakovakých dobrôt mnohých z vás prenasleduje ospalosť, pleť nevyzerá najlepšie, oči sú opuchnuté a pod nimi naliate vačky. Niektorých zas viac bolí hlava, znižuje sa imunita, či dochádza k zhoršeniu chronických chorôb. Tu pichne v boku, tu v bedrách, žalúdok vyludzuje podozrivé zvuky – to je všeobecne klasický obraz mnohých ľudi po sviatkoch 

V januári je aktívna slinivka brušná (pankreas) a je nevyhnutné venovať jej náležitú pozornosť. Dôležité je piť dostatok tekutín, telo sa pomocou nich zbavuje toxínov. Tekutiny premývajú pečeň a obličky, ktoré sa očisťujú od vedľajších produktov ťažkej bielkovinovej stravy. Oslabené telo podporte liečivými bylinkami, striedavými sprchami teplou a studenou vodou a nezabúdajte na pravidelný pobyt na čerstvom vzduchu. Život v súlade s prírodou je jedinou správnou cestou a je dobré ísť po nej s radosťou a nadšením. Len tak budete silnejší a vytrvalejší v dosahovaní svojich cieľov.

Očista slinivky brušnej

Slinivka vyrába tráviace enzýmy a vylučuje mnoho hormónov, leží pozdĺž zadnej steny brušnej dutiny. Pre jej čistenie sú vynikajúce enterosorbenty v pomere 1 gram na kilogram váhy a konzumovať ich pravidelne v priebehu dňa pred jedlom a zapíjať vodou.

Veľmi dobrý očistný účinok na slinivku má aj pravidelné užívanie prírodnej minerálnej či mineralizovanej vody v dávke pol pohára 30 – 60 minút pred jedlom 3x denne. Voda musí byť teplá (37°- 42°C) a aby bola zbavená prebytočných plynov, premiešajte ju lyžičkou. Najväčší účinok majú vody obsahujúce chloridy, bikarbonáty, sulfáty, sodík a vápnik a sú slabo až stredne mineralizované. Piť veľké množstvá mineralizovanej vody je nebezpečné, vyvoláva kŕče stien pankreatických vývodov. Týka sa to i studených minerálnych vôd a všetkých chladných nápojov.

Bezpodmienečne sa musíte zriecť počas očisty tučného mäsa, silných mäsových a rybích vývarov, vyprážaných jedál, kyslých, veľmi sladkých, horkých druhov ovocia, korenia, konzervovaných jedál, kapusty, redkvičky a cibule. Nevhodné sú aj strukoviny – šošovica, hrach, fazuľa, huby, plnotučné mlieko, tučné mliečne výrobky, sladkosti, pečené jedlá a sýtené nápoje. Všetka potrava musí byť teplá, chladné jedlá slinivke škodia. Úplne je zakázaný alkohol. Jedálny lístok si zostavte z bezmäsitých polievok s krúpami a rezancami, vareného chudého mäsa, bielkových omeliet, netučných produktov z kyslého mlieka, jemného ovocia a zeleniny (mrkva, zemiaky, petržlen). Vhodné sú aj krúpové kaše na vode, polievkové rezance a kompóty zo sušeného ovocia. Do jedál pridajte trochu kvalitného oleja, pite slabý čaj zo šípok a zeleninové šťavy rieďte vodou. Jedzte najmenej 6x denne malé množstvá jedla. Pri varení nepoužívajte tlakový hrniec, vytvára sa v ňom vysoký tlak a teplota nad 100°C, čo mení štruktúru jedál, ničí jeho hodnotné biologické látky, bráni autolýze a náš organizmus nedokáže vstrebávať živiny takto upravenej stravy. Nepripravujte jedlo v mikrovlnných rúrach, kde je štruktúra potravín ničená na informačno-energetickej úrovni. Používajte pramenitú vodu. Pred použitím vodu dynamizujte – zatrepte a niekoľkokrát ju premiešajte, prelievajte z jednej nádoby do druhej tak, akoby padala z výšky.

Otruby proti zápche

Mimoriadne dôležité je vyprázdňovanie, ktorým sa z tela dostávajú von škodlivé látky. Pšeničné otruby obsahujú množstvo vlákniny, ktorá napomáha peristaltike a podporuje očistu črevných stien od kalových usadenín. Otruby sparte vriacou vodou a za 20 – 30 minút tekutinu zlejte. Kašu z otrúb môžete pridávať do rôznych jedál. Užívajte ich 3x denne po 1 polievkovej lyžici. Pri liečbe otrubami musíte vypiť najmenej 8 pohárov vody denne. Rozmiešajte 3 – 4 lyžice otrúb v pohári kefíru, jogurte, či v inej tekutine a nechajte ich 5 minút napučať. Toto množstvo si rozdeľte na 2 – 3 dávky a konzumujte počas dňa.  Otruby sú nevhodné pre ľudí s vredovým ochorením žalúdka a dvanástnika a pri zhoršení chronických ochorení tráviaceho traktu.

Aloe

Jej liečivé vlastnosti sú známe 3000 rokov, používala sa na hojenie rán, kožné nemoci. Šťava podporuje regeneráciu tkanív, stimuluje imunitu a má protizápalový účinok. Okrem popálenín lieči leukémiu, nemoci ústnej dutiny, očí, astmu, cukrovku, alergie, vredové ochorenia, opar, psoriázu a uhry. Liečivá je len šťava z listov, iné časti rastliny sú nevhodné. Aloe najviac prekrvuje orgány v oblasti panvy, preto je jej užívanie zakázané pri všetkých druhoch zápalových ochorení v oblasti malej panvy, pri zápale obličiek, ochoreni pečene a žlčníka, pri krvácaní maternice, hemoroidoch a cystitíde. Nesmie sa užívať ani v tehotenstve!

Citrónová šťava

Citrón je bohatý na vitamín C a kyselinu citrónovú, má silný antimikrobiálny a antiseptický účinok. Šťava je bohatá na organický draslík potrebný na životne dôležitú činnosť kardiovaskulárnej sústavy a obličiek. Obsahuje látky podporujúce antioxidačné procesy a látkovú výmenu, spevňuje steny ciev a podporuje ich činnosť. Udržuje v norme arteriálny tlak čím je prevenciou proti infarktu, mozgovej mŕtvici a arterioskleróze. Je jedinečná pri vylučovaní kyseliny močovej z tela, ktorej hromadenie v tele spôsobuje dnu, reumatizmus, žlčníkové a obličkové kamene, chudokrvnosť, cukrovku, obezitu, nervové a kožné problémy. Je skvelou ochranou pred chrípkou. Ľudia trpiaci srdcovými chorobami by mali denne žuvať niekoľko minút kôru z chemicky neošetrených citrónov. Používajte zásadne plody s tenkou kôrou a šťavu pite cez slamku, bez prímesí vody a cukru, pol hodiny pred jedlom.

 

Pridaj komentár