Vplyv jedla na psychofyzický život človeka, časť 4.

Jedlo nás ovplyvňuje omnoho viac, ako si myslíme 

Povaha jedla – vlhkosť a teplota

 Okrem smeru rastu, rýchlosti a rytmu je základným znakom jedla tiež jeho vrodená povaha, ktorá sa popisuje pomocou vlhkosti a teploty. Tieto dva základné faktory možno popísať na základe štyroch stupňov teploty (horúci, teplý, osviežujúci a chladný) a dvoch stupňov vlhkosti (vlhký a suchý).

Ide o všeobecné triedenie, v skutočnosti je množstvo stupňov a jemných odtieňov týchto faktorov a nekonečné množstvo kombinácií. Šesť hlavných odtieňov a osem možných kombinácií však stačí na popis odlišných pováh jedla a na to aby sme rozpoznali jedinečný charakter každého jedla a jeho vplyv na človeka.

Vrodená povaha každého jedla je silno ovplyvnená jednou z nasledujúcich ôsmich kombinácií povahy:

  • Horúca a vlhká kontra horúca a suchá
  • Chladná a vlhká kontra chladná a suchá
  • Teplá a vlhká kontra teplá a suchá
  • Osviežujúca a vlhká kontra osviežujúca a suchá

Tieto základné povahy predstavujú len tendencie, ktoré nie sú nemenné. Súvisia s konkrétnou situáciou a musia sa poznať intuitívne.

Povahy zvierat a rastlín

Porovnajme špecifickú vrodenú povahu niektorých jedál – kurča má teplú a suchú povahu, oproti tomu kačka, ktorá čiastočne žije vo vode, má vyšší obsah tuku má horúcu a vlhkú povahu. Kuracie mäso je oproti kačaciemu suchšie, kačacie je tučnejšie. Kurča i kačka sú jedlá živočíšneho pôvodu, čo im dáva teplú až horúcu povahu.

Hovädzie mäsovajcia majú horúcu a vlhkú povahu, no ich charakter sa líši. Vajce je celé, nevyvinuté a nečinné zviera, hovädzie mäso je porcia aktívneho, plne vyvinutého zvieraťa. Vajce má hustú, krémovú štruktúru, hovädzie je tuhé a šľachovité.  Jelenie mäso je menej tučné než hovädzie, vysoká zver je ohybnejšia a aktívnejšia než hovädzí dobytok, preto má zverina horúcu a suchú povahu.

Veľkú škálu príkladov rôznych vrodených temperamentov jedla ponúka tiež zelenina. Tofu má vysoký obsah bielkovín a vody, je mäkké a povahu má chladnú a vlhkú. Tekvice s tvrdou šupou majú suchú a teplú povahu, no cuketa má osviežujúcu a vlhkú povahu. Obilné proso je teplé a suché, pohánka je horúca a suchá, celozrnná pšeničná múka je teplá a suchá.

Rozdelenie na jednotlivé typy sa rozšírilo vďaka záujmu o čínsku medicínu, no nepraktizuje sa dostatočne. Ak sa o nejakom človeku povie, že má horúcu hlavu, znamená to, že je dosť drzý či nestály vo vzťahoch? Nemožno to určiť presne, kým nevieme či je jeho povaha vlhká či suchá. Horúci / vlhký typ a horúci / suchý typ sa veľmi líšia a to isté platí pre všetky podobné kombinácie.

Povahy ľudí

Aj ľudia majú povahy, ktoré sú známe ako horúca či chladná, teplá alebo osviežujúca a vlhká či suchá a ich chovanie je silno ovplyvnené aj konzumovanými jedlami a ich špecifickou povahou.

Dobrým príkladom ako ľahko môže človek získať chladné a suché podmienky je veľmi rozšírená móda chudnutia. Strach z tuku a tradičných zdravých a výživných jedál vedie k širokej škále fyzických nedostatkov, stravovacím problémom a k rôznym duševným príznakom, ktoré ich sprevádzajú. K bežným a častým symptómom ak sa zo stravy odoberie veľmi dôležitý prvok (napríklad tuk) patrí nedostatok sebavedomia, emočná nestálosť, strach a necitlivosť.

Ak cítite chlad a sucho, musíte získať viac podnetov, aby ste vytvorili teplo potrebné napríklad na sexuálne uspokojenie. Ako vidieť, táto povaha môže mať silný vplyv na vzťahy. Silná túžba nevyhnutne vedie napríklad k pocitom viny a k depresii. Túto povahu však môžete ľahko upraviť pomocou rozumnej výživy.

Angličania, ktorí sú známi svojim suchým humorom, žijú vo vlhkom podnebí a preto si tradične vyberajú prevažne suché a vysušujúce jedlá (toast, zemiačiky a čaj). Ich najväčším protikladom sú Francúzi vyznačujúci sa veľkou zmyselnosťou a skvelou kuchyňou. Hoci ide o zovšeobecňujúci pohľad, obsahuje v sebe veľa pravdy.

Spomeniete si na nejakého človeka s teplou a suchou povahou? Považujete ho za sympatického, lebo ide o dobrého poslucháča, ale zároveň nemáte pocit, že by cítil rovnaké sympatie k vám. Kvôli svojej suchosti jednoducho neprejavuje rovnakú vášeň, akú cítite vy.

Poznáte niekoho s horúcou a vlhkou povahou? Taký človek je dominantný a výbušný, všetko diriguje a veci sa dejú presne tak, ako chce on. Všeobecne celková povaha sa u niektorých ľudí prejavuje viac, u iných menej. Niektoré povahy majú časť charakteru výraznejšiu, zato u iných žiadna časť nehrá hlavnú rolu. To isté platí o jedle.

Zoznam základných pováh jedla

Nejde o bezpodmienečne platnú klasifikáciu ale o vodítko pre sledovanie jedinečnosti jednotlivých jedál. Všímajme si najmä oblasť pôsobenia v tele, uvádza sa časť tela, s ktorou jedlo ladí:

–        Horná časť tela: oblasť hrudníka, pľúca, srdce a hrdlo

–        Stredná časť tela: pečeň, žlčník slezina, pankreas, žalúdok a obličky.

–        Spodná časť tela: črevá, močový mechúr a reprodukčné orgány.

Obilniny

Jedlo Povaha Smer Časť tela Rytmus
Ryža dlhozrnná Chladná, suchá Nahor a von Horná Rýchly, pravidelný
Ryža divá Svieža, suchá Nahor a dnu Stredná Rýchly, pravidelný
Pšenica Teplá, suchá Nahor a von Stredná Pomalý, pravidelný
Kukurica Svieža, suchá Nahor a dnu Horná Rýchly, nepravideln
Pohánka Horúca, suchá Dolu a dnu Spodná Rýchly, pravidelný
Ovos Teplá, vlhká Dolu a von Stredná Pomalý, pravidelný
Quinoa Teplá, suchá Dolu a dnu Stredná Rýchly, pravidelný
Jačmeň Svieži, vlhký Nahor a von Stredná Pomalý, pravidelný
Amarant Teplá, suchá Dolu a von Stredná Rýchly, pravidelný

 Strukoviny

Jedlo Povaha Smer Časť tela Rytmus
Šošovica Teplá, suchá Dolu a dnu Stredná Rýchly, pravidelný
Sójové bôby Teplá, vlhká Dolu a von Stredná Pomalý, nepravidelný
Fazuľa biela Teplá, vlhká Nahor a von Stredná Pomalý, pravidelný
Hrach siaty Teplá, vlhká Nahor a von Stredná Rýchly, nepravidelný
Fazuľa červená Teplá, vlhká Nahor a von Stredná Rýchly, pravidelný
Cícer Teplá, suchá Dolu a von Stredná Rýchly, nepravidelný
Fazuľa adzuki Teplá, suchá Dolu a dnu Stredná Rýchly, nepravidelný
Tofu Chladná, vlhká Nahor a von Stredná Pomalý, nepravidelný
Sójové mlieko Chladná, vlhká Nahor a von Horná Pomalý, nepravidelný

 Listová zelenina

Jedlo Povaha Smer Časť tela Rytmus
Čínska kapusta Chladná, vlhká Nahor a von Horná Rýchly, nepravidelný
Pažítka Chladná, suchá Nahor a von Horná Rýchly, pravidelný
Čakanka Svieža, suchá Nahor a dnu Horná Rýchly, nepravidelný
Brokolica Svieža, suchá Nahor a dnu Horná Rýchly, nepravidelný
Petržlen Chladná, suchá Nahor a dnu Horná Rýchly, nepravidelný
Hlávkový šalát Chladná, vlhká Nahor a von Horná Pomalý,nepravidelný
Cibuľa šalotka Chladná, vlhká Nahor a von Horná Rýchly, pravidelný
Špenát Chladná, vlhká Nahor a dnu Horná Rýchly, nepravidelný
Bazalka Chladná, suchá Nahor a von Horná Rýchly, nepravidelný

Kvetiny

Všetky typy Chladná, vlhká Nahor a von Horná Rýchly, pravidelný

Koreňová zelenina

Jedlo Povaha Smer Časť tela Rytmus
Mrkva Teplá, vlhká Dolu a dnu Spodná Pomalý, pravidelný
Zeler – buľvy Teplá, vlhká Dolu a dnu Spodná Rýchly, nepravidelný
Červená repa Chladná, vlhká Dolu a von Spodná Pomalý, pravidelný
Koreň čakanky Teplá, suchá Dolu a dnu Spodná Rýchly, nepravidelný
Púpava koreň Teplá, suchá Dolu a dnu Spodná Rýchly, nepravidelný
Lopúch Teplá, suchá Dolu a dnu Spodná Pomalý, pravidelný
Paštrnák Teplá, suchá Dolu a dnu Spodná Pomalý, pravidelný
Vodnica Teplá, vlhká Dolu a von Spodná Pomalý, pravidelný
Kvaka Teplá, vlhká Dolu a von Spodná Pomalý, pravidelný

 Ostatná zelenina

Jedlo Povaha Smer Časť tela Rytmus
Hlávk. kapusta Teplá, vlhká Dolu a von Stredná Pomalý, pravidelný
Cibuľa Teplá, vlhká Dolu a von spodná Pomalý, pravidelný
Zemiaky Chladná, vlhká Dolu a von Spodná Pomalý, nepravidelný
Paradajka Chladná, vlhká Dolu a von Stredná Rýchly, nepravidelný
Uhorka Svieža, vlhká Dolu a von Stredná Rýchly, pravidelný
Karfiol Svieža, vlhká Nahor a von Stredná Pomalý, pravidelný
Paprika Chladná, vlhká Dolu a von Stredná Rýchly, nepravidelný
Cesnak Teplá, suchá Dolu a von Spodná Pomalý, nepravidelný
Špargľa Chladná, vlhká Nahor a dnu Stredná Rýchly, nepravidelný

 Suchozemské zvieratá   

Jedlo Povaha Smer Časť tela Rytmus
Hovädzie mäso Horúca, vlhká Dolu a von Spodná Pomalý, pravidelný
Bravčové mäso Horúca, suchá Dolu a von Spodná Pomalý, pravidelný
Králik Teplá, suchá Dolu a dnu Spodná Rýchly, nepravidelný
Kurča Teplá, suchá Dolu a dnu Stredná Rýchly, nepravidelný
Kačka Teplá, vlhká Nahor a dnu Stredná Rýchly, pravidelný
Bažant Teplá, suchá Nahor a dnu Stredná Rýchly, nepravidelný
Jahňacie mäso Teplá, vlhká Dolu a von Stredná Pomalý, pravidelný
Koza Teplá, suchá Dolu a von Stredná Rýchly, nepravidelný
Vajce Horúca, vlhká Dolu a dnu Spodná Pomalý, pravidelný

 Ovocie

Jedlo Povaha Smer Časť tela Rytmus
Jahody Svieža, suchá Dolu a dnu Spodná Rýchly, nepravidelný
Maliny Svieža, suchá Dolu a dnu Stredná Rýchly, nepravidelný
Melóny Chladná, vlhká Dolu a von Spodná Pomalý, pravidelný
Slivky Svieža, vlhká Nahor a von Horná Rýchly, pravidelný
Broskyne Svieža, vlhká Nahor a von Horná Rýchly, pravidelný
Hruška Svieža, vlhká Nahor a dnu Horná Pomalý, pravidelný
Jablko Svieža, vlhká Nahor a dnu Horná Pomalý, pravidelný
Pomaranč Chladná, vlhká Nahor a von Horná Rýchly, nepravidelný
Banán Chladná, vlhká Nahor a von Horná Rýchly, nepravidelný
Citrón Chladná, suchá Nahor a von Horná Rýchly, nepravidelný  
Čerešne Svieža, vlhká Nahor a dnu Horná Rýchly, nepravidelný  
Marhuľa Svieža, vlhká Nahor a dnu Horná Rýchly, pravidelný  

Mliečne produkty

Jedlo Povaha Smer Časť tela Rytmus
Tvrdý syr Teplá, suchá Dolu a dnu Spodná Pomalý, pravidelný
Mäkký syr Svieža, vlhká Nahor a dnu Stredná Pomalý, nepravidelný
Maslo  Teplá, vlhká Dolu a dnu Stredná Pomalý, pravidelný
Mlieko Chladná, vlhká Nahor a von Horná Rýchly, nepravidelný
Zmrzlina Chladná, vlhká Nahor a von Horná Rýchly, nepravidelný
Jogurt Chladná, vlhká Nahor a von Horná Rýchly, nepravidelný
Smotana Svieža, vlhká Nahor a dnu Horná Pomalý, nepravidelný

 

Pridaj komentár