Jedlo nás ovplyvňuje omnoho viac, ako si myslíme
Povaha jedla – vlhkosť a teplota
Okrem smeru rastu, rýchlosti a rytmu je základným znakom jedla tiež jeho vrodená povaha, ktorá sa popisuje pomocou vlhkosti a teploty. Tieto dva základné faktory možno popísať na základe štyroch stupňov teploty (horúci, teplý, osviežujúci a chladný) a dvoch stupňov vlhkosti (vlhký a suchý).
Ide o všeobecné triedenie, v skutočnosti je množstvo stupňov a jemných odtieňov týchto faktorov a nekonečné množstvo kombinácií. Šesť hlavných odtieňov a osem možných kombinácií však stačí na popis odlišných pováh jedla a na to aby sme rozpoznali jedinečný charakter každého jedla a jeho vplyv na človeka.
Vrodená povaha každého jedla je silno ovplyvnená jednou z nasledujúcich ôsmich kombinácií povahy:
- Horúca a vlhká kontra horúca a suchá
- Chladná a vlhká kontra chladná a suchá
- Teplá a vlhká kontra teplá a suchá
- Osviežujúca a vlhká kontra osviežujúca a suchá
Tieto základné povahy predstavujú len tendencie, ktoré nie sú nemenné. Súvisia s konkrétnou situáciou a musia sa poznať intuitívne.
Povahy zvierat a rastlín
Porovnajme špecifickú vrodenú povahu niektorých jedál – kurča má teplú a suchú povahu, oproti tomu kačka, ktorá čiastočne žije vo vode, má vyšší obsah tuku má horúcu a vlhkú povahu. Kuracie mäso je oproti kačaciemu suchšie, kačacie je tučnejšie. Kurča i kačka sú jedlá živočíšneho pôvodu, čo im dáva teplú až horúcu povahu.
Hovädzie mäso i vajcia majú horúcu a vlhkú povahu, no ich charakter sa líši. Vajce je celé, nevyvinuté a nečinné zviera, hovädzie mäso je porcia aktívneho, plne vyvinutého zvieraťa. Vajce má hustú, krémovú štruktúru, hovädzie je tuhé a šľachovité. Jelenie mäso je menej tučné než hovädzie, vysoká zver je ohybnejšia a aktívnejšia než hovädzí dobytok, preto má zverina horúcu a suchú povahu.
Veľkú škálu príkladov rôznych vrodených temperamentov jedla ponúka tiež zelenina. Tofu má vysoký obsah bielkovín a vody, je mäkké a povahu má chladnú a vlhkú. Tekvice s tvrdou šupou majú suchú a teplú povahu, no cuketa má osviežujúcu a vlhkú povahu. Obilné proso je teplé a suché, pohánka je horúca a suchá, celozrnná pšeničná múka je teplá a suchá.
Rozdelenie na jednotlivé typy sa rozšírilo vďaka záujmu o čínsku medicínu, no nepraktizuje sa dostatočne. Ak sa o nejakom človeku povie, že má horúcu hlavu, znamená to, že je dosť drzý či nestály vo vzťahoch? Nemožno to určiť presne, kým nevieme či je jeho povaha vlhká či suchá. Horúci / vlhký typ a horúci / suchý typ sa veľmi líšia a to isté platí pre všetky podobné kombinácie.
Povahy ľudí
Aj ľudia majú povahy, ktoré sú známe ako horúca či chladná, teplá alebo osviežujúca a vlhká či suchá a ich chovanie je silno ovplyvnené aj konzumovanými jedlami a ich špecifickou povahou.
Dobrým príkladom ako ľahko môže človek získať chladné a suché podmienky je veľmi rozšírená móda chudnutia. Strach z tuku a tradičných zdravých a výživných jedál vedie k širokej škále fyzických nedostatkov, stravovacím problémom a k rôznym duševným príznakom, ktoré ich sprevádzajú. K bežným a častým symptómom ak sa zo stravy odoberie veľmi dôležitý prvok (napríklad tuk) patrí nedostatok sebavedomia, emočná nestálosť, strach a necitlivosť.
Ak cítite chlad a sucho, musíte získať viac podnetov, aby ste vytvorili teplo potrebné napríklad na sexuálne uspokojenie. Ako vidieť, táto povaha môže mať silný vplyv na vzťahy. Silná túžba nevyhnutne vedie napríklad k pocitom viny a k depresii. Túto povahu však môžete ľahko upraviť pomocou rozumnej výživy.
Angličania, ktorí sú známi svojim suchým humorom, žijú vo vlhkom podnebí a preto si tradične vyberajú prevažne suché a vysušujúce jedlá (toast, zemiačiky a čaj). Ich najväčším protikladom sú Francúzi vyznačujúci sa veľkou zmyselnosťou a skvelou kuchyňou. Hoci ide o zovšeobecňujúci pohľad, obsahuje v sebe veľa pravdy.
Spomeniete si na nejakého človeka s teplou a suchou povahou? Považujete ho za sympatického, lebo ide o dobrého poslucháča, ale zároveň nemáte pocit, že by cítil rovnaké sympatie k vám. Kvôli svojej suchosti jednoducho neprejavuje rovnakú vášeň, akú cítite vy.
Poznáte niekoho s horúcou a vlhkou povahou? Taký človek je dominantný a výbušný, všetko diriguje a veci sa dejú presne tak, ako chce on. Všeobecne celková povaha sa u niektorých ľudí prejavuje viac, u iných menej. Niektoré povahy majú časť charakteru výraznejšiu, zato u iných žiadna časť nehrá hlavnú rolu. To isté platí o jedle.
Zoznam základných pováh jedla
Nejde o bezpodmienečne platnú klasifikáciu ale o vodítko pre sledovanie jedinečnosti jednotlivých jedál. Všímajme si najmä oblasť pôsobenia v tele, uvádza sa časť tela, s ktorou jedlo ladí:
– Horná časť tela: oblasť hrudníka, pľúca, srdce a hrdlo
– Stredná časť tela: pečeň, žlčník slezina, pankreas, žalúdok a obličky.
– Spodná časť tela: črevá, močový mechúr a reprodukčné orgány.
Obilniny
Jedlo | Povaha | Smer | Časť tela | Rytmus |
Ryža dlhozrnná | Chladná, suchá | Nahor a von | Horná | Rýchly, pravidelný |
Ryža divá | Svieža, suchá | Nahor a dnu | Stredná | Rýchly, pravidelný |
Pšenica | Teplá, suchá | Nahor a von | Stredná | Pomalý, pravidelný |
Kukurica | Svieža, suchá | Nahor a dnu | Horná | Rýchly, nepravideln |
Pohánka | Horúca, suchá | Dolu a dnu | Spodná | Rýchly, pravidelný |
Ovos | Teplá, vlhká | Dolu a von | Stredná | Pomalý, pravidelný |
Quinoa | Teplá, suchá | Dolu a dnu | Stredná | Rýchly, pravidelný |
Jačmeň | Svieži, vlhký | Nahor a von | Stredná | Pomalý, pravidelný |
Amarant | Teplá, suchá | Dolu a von | Stredná | Rýchly, pravidelný |
Strukoviny
Jedlo | Povaha | Smer | Časť tela | Rytmus |
Šošovica | Teplá, suchá | Dolu a dnu | Stredná | Rýchly, pravidelný |
Sójové bôby | Teplá, vlhká | Dolu a von | Stredná | Pomalý, nepravidelný |
Fazuľa biela | Teplá, vlhká | Nahor a von | Stredná | Pomalý, pravidelný |
Hrach siaty | Teplá, vlhká | Nahor a von | Stredná | Rýchly, nepravidelný |
Fazuľa červená | Teplá, vlhká | Nahor a von | Stredná | Rýchly, pravidelný |
Cícer | Teplá, suchá | Dolu a von | Stredná | Rýchly, nepravidelný |
Fazuľa adzuki | Teplá, suchá | Dolu a dnu | Stredná | Rýchly, nepravidelný |
Tofu | Chladná, vlhká | Nahor a von | Stredná | Pomalý, nepravidelný |
Sójové mlieko | Chladná, vlhká | Nahor a von | Horná | Pomalý, nepravidelný |
Listová zelenina
Jedlo | Povaha | Smer | Časť tela | Rytmus |
Čínska kapusta | Chladná, vlhká | Nahor a von | Horná | Rýchly, nepravidelný |
Pažítka | Chladná, suchá | Nahor a von | Horná | Rýchly, pravidelný |
Čakanka | Svieža, suchá | Nahor a dnu | Horná | Rýchly, nepravidelný |
Brokolica | Svieža, suchá | Nahor a dnu | Horná | Rýchly, nepravidelný |
Petržlen | Chladná, suchá | Nahor a dnu | Horná | Rýchly, nepravidelný |
Hlávkový šalát | Chladná, vlhká | Nahor a von | Horná | Pomalý,nepravidelný |
Cibuľa šalotka | Chladná, vlhká | Nahor a von | Horná | Rýchly, pravidelný |
Špenát | Chladná, vlhká | Nahor a dnu | Horná | Rýchly, nepravidelný |
Bazalka | Chladná, suchá | Nahor a von | Horná | Rýchly, nepravidelný |
Kvetiny
Všetky typy | Chladná, vlhká | Nahor a von | Horná | Rýchly, pravidelný |
Koreňová zelenina
Jedlo | Povaha | Smer | Časť tela | Rytmus |
Mrkva | Teplá, vlhká | Dolu a dnu | Spodná | Pomalý, pravidelný |
Zeler – buľvy | Teplá, vlhká | Dolu a dnu | Spodná | Rýchly, nepravidelný |
Červená repa | Chladná, vlhká | Dolu a von | Spodná | Pomalý, pravidelný |
Koreň čakanky | Teplá, suchá | Dolu a dnu | Spodná | Rýchly, nepravidelný |
Púpava koreň | Teplá, suchá | Dolu a dnu | Spodná | Rýchly, nepravidelný |
Lopúch | Teplá, suchá | Dolu a dnu | Spodná | Pomalý, pravidelný |
Paštrnák | Teplá, suchá | Dolu a dnu | Spodná | Pomalý, pravidelný |
Vodnica | Teplá, vlhká | Dolu a von | Spodná | Pomalý, pravidelný |
Kvaka | Teplá, vlhká | Dolu a von | Spodná | Pomalý, pravidelný |
Ostatná zelenina
Jedlo | Povaha | Smer | Časť tela | Rytmus |
Hlávk. kapusta | Teplá, vlhká | Dolu a von | Stredná | Pomalý, pravidelný |
Cibuľa | Teplá, vlhká | Dolu a von | spodná | Pomalý, pravidelný |
Zemiaky | Chladná, vlhká | Dolu a von | Spodná | Pomalý, nepravidelný |
Paradajka | Chladná, vlhká | Dolu a von | Stredná | Rýchly, nepravidelný |
Uhorka | Svieža, vlhká | Dolu a von | Stredná | Rýchly, pravidelný |
Karfiol | Svieža, vlhká | Nahor a von | Stredná | Pomalý, pravidelný |
Paprika | Chladná, vlhká | Dolu a von | Stredná | Rýchly, nepravidelný |
Cesnak | Teplá, suchá | Dolu a von | Spodná | Pomalý, nepravidelný |
Špargľa | Chladná, vlhká | Nahor a dnu | Stredná | Rýchly, nepravidelný |
Suchozemské zvieratá
Jedlo | Povaha | Smer | Časť tela | Rytmus |
Hovädzie mäso | Horúca, vlhká | Dolu a von | Spodná | Pomalý, pravidelný |
Bravčové mäso | Horúca, suchá | Dolu a von | Spodná | Pomalý, pravidelný |
Králik | Teplá, suchá | Dolu a dnu | Spodná | Rýchly, nepravidelný |
Kurča | Teplá, suchá | Dolu a dnu | Stredná | Rýchly, nepravidelný |
Kačka | Teplá, vlhká | Nahor a dnu | Stredná | Rýchly, pravidelný |
Bažant | Teplá, suchá | Nahor a dnu | Stredná | Rýchly, nepravidelný |
Jahňacie mäso | Teplá, vlhká | Dolu a von | Stredná | Pomalý, pravidelný |
Koza | Teplá, suchá | Dolu a von | Stredná | Rýchly, nepravidelný |
Vajce | Horúca, vlhká | Dolu a dnu | Spodná | Pomalý, pravidelný |
Ovocie
Jedlo | Povaha | Smer | Časť tela | Rytmus | |
Jahody | Svieža, suchá | Dolu a dnu | Spodná | Rýchly, nepravidelný | |
Maliny | Svieža, suchá | Dolu a dnu | Stredná | Rýchly, nepravidelný | |
Melóny | Chladná, vlhká | Dolu a von | Spodná | Pomalý, pravidelný | |
Slivky | Svieža, vlhká | Nahor a von | Horná | Rýchly, pravidelný | |
Broskyne | Svieža, vlhká | Nahor a von | Horná | Rýchly, pravidelný | |
Hruška | Svieža, vlhká | Nahor a dnu | Horná | Pomalý, pravidelný | |
Jablko | Svieža, vlhká | Nahor a dnu | Horná | Pomalý, pravidelný | |
Pomaranč | Chladná, vlhká | Nahor a von | Horná | Rýchly, nepravidelný | |
Banán | Chladná, vlhká | Nahor a von | Horná | Rýchly, nepravidelný | |
Citrón | Chladná, suchá | Nahor a von | Horná | Rýchly, nepravidelný | |
Čerešne | Svieža, vlhká | Nahor a dnu | Horná | Rýchly, nepravidelný | |
Marhuľa | Svieža, vlhká | Nahor a dnu | Horná | Rýchly, pravidelný |
Mliečne produkty
Jedlo | Povaha | Smer | Časť tela | Rytmus |
Tvrdý syr | Teplá, suchá | Dolu a dnu | Spodná | Pomalý, pravidelný |
Mäkký syr | Svieža, vlhká | Nahor a dnu | Stredná | Pomalý, nepravidelný |
Maslo | Teplá, vlhká | Dolu a dnu | Stredná | Pomalý, pravidelný |
Mlieko | Chladná, vlhká | Nahor a von | Horná | Rýchly, nepravidelný |
Zmrzlina | Chladná, vlhká | Nahor a von | Horná | Rýchly, nepravidelný |
Jogurt | Chladná, vlhká | Nahor a von | Horná | Rýchly, nepravidelný |
Smotana | Svieža, vlhká | Nahor a dnu | Horná | Pomalý, nepravidelný |