Vplyv jedla na psychofyzický život človeka, časť 3.

Jedlo z odlišného pohľadu, no jedinečného 

Základnou povahou jedla je jeho pravá, prirodzená podstata – dôvod prečo jedlo existuje: Každé jedlo má charakteristický rys, ktorý pôsobí spoločne s ostatnými rysmi. Základná povaha jedla je viac, než len súhrnom častí, ktoré možno sledovať.

Napríklad kačka je kačka, charakterizuje ju, že ide o pernaté zviera, ktoré má zobák a na nohách plávajúcu blanu, kváka a trávi jednu polovicu života na zemi a druhú vo vode. Nezáleží na tom, akým spôsobom sa kačka upečie. Kačka nemôže byť kura ani kôň.

Táto kvalita existuje i u ľudí – všetci máme istú telesnú konštitúciu, s ktorou sme sa narodili. Niektorí sme vysokí, iní nižší, s rôznymi biorytmami, kombináciami kladov a záporov, tendencie nervovej sústavy a zdedené skúsenosti i chovanie z nás vytvára to, čím sme.

Všetky obilniny majú rovnaké kvality, ktoré ich radia do skupiny s názvom obilniny, ale každá z nich má vlastnú, individuálnu vrodenú povahu. Niektoré sú malé, iné väčšie, niektoré sa musia variť hodinu, kým iné 15 minút. Pestovanie kukurice je pomerne rozšírené, kým quinoa menej. Pohanka rastie na drsnej, kamenistej, nie príliš úrodnej pôde, v ktorej bojuje o prežitie, kým ryžu ľudia už tisíce rokov pestujú v pohodlnom a zavlažovanom prostredí. Takto by sme mohli popísať charakteristické rysy rôznych druhov kapusty, mrkvy, fazule a pochopíme obrovskú rozmanitosť rastlinného sveta. Každé jedlo je jedinečné.

Pohyb jedla

Každé jedlo má svoj vlastný jedinečný vývoj. Rastliny klíčia zo semena a potom rastú v určitom prostredí. Niektoré zvieratá sa liahnu z vajca, iné sú plodom v tele matky, narodia sa a sú opatrované až do dospelosti. O povahe jedla nám mnohé povie schéma pohybu jedla, pretože potrava je výsledkom toho ako sa jedlo vyvíjalo. Pohyb popisujeme z dvoch aspektov – smeru a rýchlosti.

Rýchlosť rastu je ľahké popísať – huby rastú veľmi rýchlo oproti papradiu a špargli. Mrkva a petržlen rastú smerom nadol do pôdy. Kurčatá sú malé, rýchle, žijú v skupine, kravy sú veľké zvieratá, pohybujú sa pomaly a sú rozptýlené na veľkej ploche. Hlávkový šalát rastie rýchlejšie ako lopúch, je suchší, dlhší a preniká hlbšie do zeme než mrkva.

Všetky povahy rôznej rýchlosti majú prospešné stránky i nedostatky. Jedlá, ktoré majú rýchlejšiu povahu prispievajú i k rýchlejším reakciám v tele a prispievajú k uvoľneniu uloženej energie. Jedlá s pomalšou povahou sa podieľajú na vytváraní, hromadení a ukladaní energetických zásob tela. Premenlivá rýchlosť jedla energeticky ovplyvňuje naše chovanie i myšlienkové pochody a ich vyjadrovanie. Ak hovoria o vás ľudia, že ste pomalí a systematickí, občas nervózni či hyperaktívni, môže za to jedlo a vy si môžete vybrať jedlo s rovnakou rýchlosťou, akú máte, alebo odlišné. Jedlo má širokú škálu rýchlostí. Žiadny typ jedla nie je lepší, či horší, záleží na tom, akú kvalitu jedla požadujete.

Typy rastu

Ďalším spôsobom, ako porozumieť energetike jedla je sledovať smer jeho rastu, ktorý možno zúžiť na 4 základné smery, s ktorých všetky ostatné vychádzajú. Akékoľvek zviera či rastlina môžu rásť:

  • Nadol alebo nahor
  • Dovnútra alebo von

Každá rastlina či živočích tiahnu k vlastnej špecifickej rovine a tak redkvičky či hrušky síce rastú smerom nadol, ale hrušky z vetve stromu a redkev do pôdy. Vieme spojiť všetky možnosti smeru pohybu:

  • Pohyb smeruje k určitému miestu a dosiahne ho
  • Pohyb nesmeruje k určitému miestu a rozpadne sa alebo rozptýli.

Identita jedla

Základné smerové tendencie môžu vytvoriť 4 kombinácie a podľa toho aj ľahko pochopíme identitu jedla ako rastie a rozvíja sa. Najzrozumiteľnejším príkladom pochopenia rôznych pohybov je zelenina, no princíp možno použiť na každé jedlo.

Pohyb rastu nahor a von

Tomuto energetickému typu odpovedá listová zelenina ako mangold, hlávkový šalát a čínska kapusta. Tieto rastliny pomáhajú uvoľniť energiu v hornej časti tela, najmä v srdci a v pľúcach. Zelené rastliny majú veľa chlorofylu, uskutočňujú fotosyntézu /prijímajú oxid uhličitý a uvoľňujú kyslík. Na listoch vidno jemnú spleť žiliek – je to sústava, pomocou ktorej rastlina rozvádza minerály, vodu a ďalšie zložky.

List predstavuje obehové a dýchacie ústrojenstvo a má priamy vzťah k odpovedajúcim orgánom u ľudí.  Zelenina prijíma oxid uhličitý a vydáva kyslík, naše pľúca jednajú opačne – prijímajú kyslík a vypúšťajú oxid uhličitý. Preto listová zelenina harmonizuje s našou dýchacou a obehovou sústavou a uvoľňuje v nich stagnáciu v smere nahor a von. Ďalšími príkladmi v tomto smere je ovocie, smotana, mlieko a čokoláda.

Nadmerná konzumácia tohto jedla z hľadiska energetiky môže viesť k emočnej a fyzickej labilite, duševnej dezorientácii, neschopnosti sústrediť sa, k studeným rukám a nohám. Človek je ľahko ovplyvniteľný, bojazlivý, slabý a stráca svalový tonus. Neznamená to, že tieto jedlá sú pre nás zlé, ale ak ich konzumujeme priveľa a nedopĺňame ich potravou z ďalších 3 energetických typov, môže dôjsť k nerovnováhe, ktorá sa prejaví uvedenými spôsobmi.

Nahor a dovnútra

Medzi zelené rastliny tohto typu patrí napr. kaleráb, kel, púpava, pažítka a zelená cibuľka. Niektoré rastliny majú zubaté okraje listov, pre iné sú typicky dlhé, rovné hladké listy. Dlhá, hladká stavba zelenej cibuľky a pažítky spolu s ich ostrou chuťou má silný, uvoľňujúci, rozširujúci vplyv na systémy v hornej polovici tela, kým kel vysušuje a sťahuje. Tento typ energeticky ladí s predošlým typom ale odlišným spôsobom.

Listová zelenina smeru nahor a von sa môže efektívne využiť na uvoľnenie pľúc. Človeku s neutíchajúcim suchým kašľom prospeje veľké množstvo vlhkej listovej zeleniny typu nahor a von. Osoba s vlhkým kašľom, zahlienená by mala jesť skôr suchšiu, horkú zeleninu s husto vrúbkovanými okrajmi listov typu nahor a dovnútra. Kel, kaleráb, púpava môže pomôcť vysušiť nadmerný hlien a zbaviť sa ho.

Jedlá s energiou nahor a dovnútra – káva, kurča a pražené semienka (tekvicové, sezamové, slnečnicové). Ich nadmerná konzumácia intenzívne kolíše ľudskou energiou, vedie k hyperaktivite, podráždenému a tvrdošijnému chovaniu.

Nadol a von

K tomuto energetickému typu patria korene či podzemné časti rastlín guľatého a  nepravidelného tvaru – okrúhlica, kvaka, redkvička, cibuľa, zázvor, zemiak, batát a jam (dioscorea.) Plodiny koreňovej zeleniny majú síce rovnaký druh modelu pôsobenia energie, no sila ich energie sa veľmi líši. Zemiak, batát a jam sú hľuzy, líšia sa od koreňovej zeleniny svojou stavbou. Zázvor má ostrú chuť a používa sa ako korenie, batát a jam majú sladkú chuť.

Koreňová zelenina predstavuje tráviaci trakt rastlín, preniká do zeme, kde vstrebáva vodu a látky nevyhnutné k rastu. Kvality listovej zeleniny sú viditeľné, nezakryté kým koreňová zelenina rastie skrytá v zemi. Korene vyvolávajú pocit stability, základov a istoty, čo sú typické vlastnosti tráviaceho traktu. Energetika koreňovej zeleniny ladí i s ďalšími orgánmi spodnej časti tela – s reprodukčnými orgánmi, močovým mechúrom, prostatou, vaječníkmi a maternicou.

Rastliny tohto typu uvoľňujú spodnú časť tela. Napríklad do mäkka uvarená kvaka a vodnica pomaly ovplyvňujú spodnú časť tela, kým surový zázvor, cibuľa a cesnak majú rýchly, rozširujúci vplyv (dôsledok ich ostrej chuti). Uvarená cibuľa a cesnak majú sladkú chuť, preto na spodnú časť tela pôsobia pomaly a uvoľnene. Batát a jam spodnú časť tela upokojujú a ovplyvňujú, zemiaky majú neurčitú chuť a preto potrebujú ostatné potraviny, aby sa chuťovo vymedzili. Hoci všetky jedlá tejto skupiny rezonujú s rovnakou časťou tela, majú vlastný, jedinečný spôsob, ako to robia.

Medzi jedlá s energiou nadol a von patria napr. mäkké zrejúce syry, mäkké pečené produkty (koláče, lievance( a všetky mäkké a ťažké jedlá či kombinácie jedál týchto vlastností. Primerané množstvo jedál zdravie podporuje, ich premiera môže viesť k skľúčenosti, depresii a neistote. Tieto jedlá potrebujú skombinovať s iným jedlom, preto hľadajte ich nutričné kombinácie – nejedzte veľký kus syra, pridajte k nemu surovú zeleninu či ovocie, víno, kapary, olivy a ďalšie prílohy – takto si syr lepšie vychutnáte a prospeje i vášmu zdraviu. Tieto prílohy zároveň vyvážia a podporia vlastnosti syra, čo platí u väčšiny jedál.

Nadol a dovnútra

Typu odpovedá dlhá, na konci zúžená koreňová zelenina – mrkva paštrnák, kozia brada, lopúch. Na rozdiel od koreňovej zeleniny typu nadol a von typ nadol a dovnútra sústredene, odhodlane preniká koreňmi hlboko do zeme, pričom tieto korene majú väčšiu silu a húževnatosť. Obsahujú i menej vody než korene guľatého tvaru, preto pôsobia na spodnú časť tela odlišne. Dlhé korene majú hromadiaci a sťahujúci vplyv a tiež stabilizujú a jedinečným spôsobom podporujú funkcie spodnej časti tela, hromadia v nej energiu.

Človek s dlhodobou zápchou by si mal uvariť guľaté plodiny, rastúce pod zemou  ako vodnicu, cibuľu, mrkvu, paštrnák. Pretože problémom je zápcha, človek potrebuje dlhé korene smerujúce nadol a dovnútra, preto majú sťahujúce účinky, alebo by mal využiť guľatí, mäkké korene, ktoré pomáhajú uvoľniť črevá. Na tento problém je najlepšia vodnica a cibuľa. Ak k nim pridáme trochu surového, nastrúhaného zázvoru, ktorý je silno rozširujúci a má energiu pôsobiacu nadol a von, tento účinok ešte podporíme.

Medzi jedlá s energiou nadol a dovnútra patria vajcia, tvrdý syr, grilované mäso, údené mäso a ryby. Veľa jedla tejto energie spôsobuje sebeckosť, tvrdohlavosť, fyzickú a duševnú stagnáciu. K vajciam sa vyplatí pridať energiu nahor a von v podobe čierneho korenia a energia sa vyrovná. Väčšina ľudí vyvažuje energiu vajca soľou, toastom a kávou, čo však nefunguje.

Ostatné rastliny

Tie, ktoré nepatria medzi koreňovú a listovú zeleninu voláme spoločenskou skupinou, ale aj u nich prevláda jeden zo 4 energetických vplyvov (karfiol, zeler, tekvica, fazuľové lusky, uhorka, brokolica, hlávková kapusta atď.

Majú skvelú energetickú kvalitu a vplývajú na strednú časť tela a všetky orgány tejto časti – žlčník pečeň, slezina, žalúdok a pankreas. Jedlá z týchto rastlín pomáhajú liečeniu a udržaniu ich biologických funkcií. Napríklad pečeň je dlho spájaná s frustráciou a hnevom, preto dáva zmysel, že jedlo ktoré biologicky upokojuje a podporuje funkciu pečene nám môže pomôcť vysporiadať sa z hnevom.

Vodné rastliny ako žerucha, semená a podzemok lotosu i riasy podporujú krv, lymfu, obličky a močový mechúr.

Rytmus

S pohybom je spojený smer a rýchlosť ale aj rytmus. Náš metabolizmus odráža náš osobný rytmus a rast rastlín a živočíchov i ich chovanie odrážajú ich rytmy. Poznáme pravidelný a nepravidelný rytmus, a 4 možné kombinácie – rýchly pravidelný rytmus, rýchly nepravidelný rytmus, pomalý pravidelný rytmus a pomalý nepravidelný rytmus. Všetko má na chovanie človeka silný vplyv.

Alkohol má pomalý nepravidelný rytmus s uvoľňujúcim vplyvom. Čím viac ho vypijete, tým budete uvoľnenejší. Káva má rýchly nepravidelný rytmus, preto sa jej účinok prejaví ihneď ako sa jej napijete. Syr má pomalý pravidelný rytmus, no u rôznych druhov sa rôzne líši. Korenie má rýchly nepravidelný rytmus, jeho kvalita je rozširujúca. Vajce má pomalý pravidelný rytmus, prináša telu vyrovnaný pocit. Kurčatá majú rýchly nepravidelný rytmus, čo je jasné na charaktere ich chovania.

Jedlá s rýchlym pravidelným rytmom pomáhajú dosahovať úspech a urobiť veľa vecí. Jedlá s rýchlym nepravidelným rytmom spôsobia, že tiež urobíte veľa vecí, ale nesystematicky, podnietia predstavivosť. Jedlá s pomalým pravidelným rytmom vás urobia vyrovnanejším a menej náladovým. Nebudete síce rýchly, ale spoľahlivejší. S jedlami s pomalým nepravidelným rytmom sa uvoľníte, nebudete si robiť starosti a budete chcieť robiť podnetnejšie veci.

Pridaj komentár