Vplyv jedla na psychofyzický život človeka, časť 10.

Čo nám dáva mäso prežúvavcov z hľadiska energetiky?

Koza

Chová sa tradične na mäso a mlieko. Z mlieka sa vyrába syr, jogurt a mnoho iných mliečnych produktov. Mäso obľubujú Španieli, Gréci, židia a mnoho ďalších kultúr sveta. Kozľacie mäso hrá dôležitú úlohu v období Veľkonočných sviatkov, najobľúbenejšie sú mliekom kŕmené kozľatá, vážiace v priemere 9 – 14 kg.

Kozy sa živia lístím, po potrave sa radšej naťahujú, než by ju mali spásať so sklonenou hlavou. Rady obhrýzajú zavesené veci a takmer všetko aspoň raz ochutnajú. Ak je to nejedlé, aspoň to pre zábavu obhrýzajú. Dávajú prednosť rastlinám, ktoré sa skladajú prevažne zo sacharidov, celulózy a vody. Majú rady kry, burinu, malé stromy, listy, kôru stromov a trávu. Uprednostňujú život na strmých svahoch, vážia si svoju nezávislosť ale bez problémov sa dokážu prispôsobiť aj životu v stodole. Samotu neobľubujú, sú maškrtné, vyberavé, inteligentné a veľmi priateľské. Cap má pižmové žľazy (najsilnejšie za rohmi) a preto páchne. Koza nepáchne. Chov kôz je ekonomickejší než chov dobytka. Z rovnakého množstva krmiva dokáže dať koza viac mlieka, než krava.

Kozy sú zvedavé, majú dobrodružnú povahu a oklamú každú prekážku – preskočia ju, podlezú alebo zhodia, aby získali prístup k otvorenému priestoru. Mnoho chovateľov ich považuje za najzdravšie zvieratá. Z energetického hľadiska pravidelná konzumácia kozieho mäsa či mlieka prináša zvedavú a dobrodružnú povahu, ale i tvrdohlavosť. U človeka sa to môže prejaviť tak, že bude lipnúť na starých zvykoch a často nekompromisne vnucovať svoje názory ostatným. Bude sa stravovať chaoticky a konzumovať nezvyčajné kombinácie jedál, z ktorých si zvykne na dve, tri jedlá, ktoré bude jedávať pravidelne, no napriek tomu si bude vyberať spontánne jedno jedlo, po ňom ďalšie a ďalšie, kým nebude uspokojený.

Konzumenti kozieho mäsa radi nepretržite hovoria o jednej téme, majú drsné rysy tváre, suché a rozstrapatené vlasy, pevnú stavbu tela. Často sú nadmerne posadnutí telesnou hygienou a pre ich vzhľad si ich všimnú i ostatní. Sú to nezávislí ľudia, radi bývajú sami. Vo vzťahoch buď zostávajú dlhšiu dobu sami, alebo sú od svojho partnera pre nedostatočnú komunikáciu odlúčení.

Kozie mäso je chudé, tuhé a má šľachovitú štruktúru, čo vytvára v ľudskom tele suché a teplé podmienky. Môže pomôcť ľuďom s ochabnutým svalstvom, s nedostatkom energie a s bojazlivou povahou.

Ovca

Toto zviera je už najmenej 9000 rokov cenené kvôli vlne, mäsu i mlieku. Vlna je úžasný surový materiál, ktorému sa nič medzi prírodnými a umelými vláknami nevyrovná. Má jedinečné vlastnosti – objem, pružnosť i vstrebanie tekutín. Dokáže pohltiť 30% vody svojej vlastnej váhy, až potom začne byť mokrá. Jedna ovca dokáže dať od 1 – 8 kg vlny ročne.

Podľa mnohých má ovčie mäso výraznú chuť a páchne. Platí to pre ovce z veľkochovu, ktoré sa často váľajú vo vlastných výkaloch, no ovce z voľnej pastvy majú dostatok pohybu a preto ich mäso chutí inak.

Ovce majú výborný čuch a ten určuje, ako budú reagovať na ľudí. Čuchom rozoznajú vľúdneho a neškodného človeka od toho, ktorý by im mohol ublížiť. Sú najmenej inteligentné, najbezbrannejšie hospodárske zvieratá. Dosť sa boja a ak nemajú zásadný dôvod zostať na mieste, budú pred všetkým cúvať. Sú známe tým, že vždy niekoho nasledujú, sú na ostatných tak závislé, že namiesto aby nasledovali jednu zo svojho stredu, ochotne pôjdu za niekým z iného druhu, napríklad za ľudským pastierom.

Ovce nemajú rady teplo a v teplom počasí uprednostnia chladné, tienisté miesto. Počas teplého dňa nič nejedia, radšej sa napasú v noci a na rozdiel od iných zvierat nepotrebujú ani toľko piť. Komerčne chované ovce majú časté zdravotné problémy s nohami pre nedostatok vitamínu E, problémy im spôsobuje prejedanie sa a červy.

Veľká konzumácia jahňaciny je energeticky spojená s bojazlivou a plachou povahou, ľuďom často chýba motivácia a elán začať čosi nové, neustále si sťažujú a požadujú viac pozornosti. Sú to silné a podsadité osobnosti, ale pasívne, mnohí ľahko priberú a tuk sa im rozloží rovnomerne po celom tele. Často ich zneistia problémy a zvyčajne vyžadujú podrobné vysvetlenie. Majú dobrý čuch a preto sú citliví na telesný pach i pachy okolitého prostredia. Vo vzťahoch sú pasívni ale oddaní partneri, ktorí urobia potrebné, aby sa vo vzťahu cítili pohodlne. Majú jemné ale plné črty tváre.

Ovca má tmavé mäso a vytvára horúce a vlhké podmienky. Ide o mäso, na ktoré je najmenej alergií a môže pomôcť ľuďom s krehkým zdravím ale i podvyživeným.

Králik

Králik bol symbolom plodnosti, odkazoval na nový život a začiatok jeho periodicity. V Európe sa toto mäso často konzumuje dusené, pečené, grilované alebo pripravované ďalšími spôsobmi. Mnoho milovníkov králičieho mäsa ho považuje za lepšie, než kuracie. Ide o biele mäso a obsah bielkovín prevyšuje množstvo bielkovín v hovädzom, bravčovom, jahňacom i kuracom mäse.

Králiky sú sexuálne veľmi aktívne, ale ak sú prekrmované môže to ľahko viesť k ich neplodnosti. Potrebujú veľa vody, väčšinou ju pijú v noci. Nemusia mať veľa pozornosti, ale ak sú patrične kŕmení, v čistom prostredí, patria medzi najmenej choré zvieratá. Znesú veľký chlad, nie však prievan, vietor ani silné slnečné svetlo.

Majú rýchly metabolizmus, na krátke vzdialenosti sa dokážu pohybovať rýchlo. Väčšinu času sedia v skrčenej pozícii, ale ak ich niečo vyľaká, sú schopní rýchleho ústupu. Emočne sú najcitlivejšie zo všetkých zvierat, preto sa i najľahšie ocitnú v strese. Vie ich vystresovať hocijaká odchýlka od normálu – búrka, čudné zvuky či divní ľudia. Na stres reagujú podobne ako moriaky či sliepky, uzatvoria ho v sebe, čo sa často prejaví ako neplodnosť u samíc a sterilita u samcov.

Sú to spoločenské a milujúce zvieratá, radi sa vzájomne dotýkajú nosmi, spoločne jedia, hrabú a hrajú sa. Majú radi všetko čisté a hygienické. Ak sa im tieto radosti odoprú, môžu sa u nich rýchlo objaviť zdravotné problémy. Jedným z najväčších problémov je i nich parazit kokcídia, ktorý poškodzuje pečeň. Ďalším bežným problémom je žutie srsti, čo robia v tesnom priestore, kde sa nudia a nemajú čo robiť. Majú sklon k tlstnutiu a bežnou je u nich i krivica, enteritída, zápal pľúc, vírusová infekcia, úpal a očné infekcie.

Konzumenti králičieho mäsa sú zvyčajne milujúci, sexuálne založení a emočne citliví ľudia. Majú radi veľa pozornosti a aj ju vedia venovať ostatným. Prejavujú sa skôr emocionálne než slovne a radšej hovoria miernym, tichým hlasom. Ich tvár má nežné a jemné črty.

Králičie mäso má teplý a suchý vplyv, preto pomáha ľuďom s malým množstvom sexuálnej energie a príliš vlhkými podmienkami.

Pridaj komentár