Jedlo je zrkadlo – pozrite sa na to, čo jete a zistíte, že vidíte seba samého. Pozrite sa na seba do zrkadla a nájdete obraz toho, čo jete
Uvažovali ste niekedy o tom, ako silno môže jedlo ovplyvniť vašu fyzickú, mentálnu a duševnú pohodu? Spôsob výberu jedla je základný osobný problém, ktorému človek čelí celý život. Jedlo je nielen základnou biologickou potrebou ale zohráva ústrednú rolu pri formovaní našich vzťahov, schopností a povahy. Jedlo si každý človek musí zvoliť sám a hlavne urobiť to múdro.
Voľba jedla je ovplyvnená tým, čo sa samotného jedla netýka. Ak si na konci dlhého dňa otupení vyberiete z chladničky určité jedlo, pretože v reklame povedali aby ste si ho vzali, ide o jasný príklad vplyvu zvonka. Poznanie energetiky jedla vám môže pomôcť, aby ste sa od vonkajšieho vplyvu oslobodili a vyberali si jedlo podľa jeho podstaty.
Dobrým príkladom vonkajších vplyvov je výber jedla založený na zvyku z minulosti, pričom voľba sa deje v prítomnosti. „Mám rád toto jedlo, vždy som ho jedol a budem ho jesť naďalej!“ Už ste sa niekedy opýtali, či to jedlo má rado vás? Premýšľali ste, ako sa po ňom cítite?
Ak je základnou hnacou silou výberu jedla u vás túžba, potom je jej opakom zvyk, ten je úhlavným nepriateľom túžby a stelesnením nevedomej voľby a vonkajšieho vplyvu na výber. Na navyknutom výbere jedla je zákerné to, že časom môže úplne otriasť vašim zdravotným stavom. Predstavte si, že idete po ulici a po pár minútach sa vaša myseľ bezcieľne zatúla a vy pokračujete v chôdzi ďalej tak, ako ste zvyknutí. Cesta sa stáča do križovatky. Ak pôjdete rovno, teda podľa zvyku, vznikne problém.
Zdá sa vám tento príklad smiešny? Možno, ale to isté sa neustále odohráva s jedlom. Preto sú nemocnice a ambulancie lekárov plné ľudí, ktorí neustále konzumujú rovnaké navyknuté jedlá, nevšimli si množstvo zákrut na ceste svojej fyziológie a narazili na križovatky s diagnózou „Šedý zákal, Karcinóm, Infarkt a pod.“ Všetky križovatky nemusia súvisieť so zdravím, niektoré sú označené inak: „Nenávidím svoju prácu, šéfa, muža, ženu alebo Som otrávený životom.“
Výber jedla pomocou zmyslov
Nezáleží na tom, kto ste, aké máte vzdelanie, zmysly nemajú nič spoločné s logikou. Fyzické vlastnosti jedla (jeho vzhľad, chuť, vôňa, teplota, štruktúra) majú obrovský vplyv na váš vzťah k nemu i na to, ako na vás pôsobia. Chuť jedla je len malou časťou zmyslových zväzkov s jedlom, čuch o niečo väčší. Pri výbere sa len zriedka opierame len o chuť. Pri rozhodovaní o tom, či dané jedlo máme alebo nemáme radi pozeráme na ďalší rys jedla – jeho štruktúru. Každý človek uprednostňuje niečo iné.
Chuť: sladká, kyslá, horká, ostrá, slaná.
Štruktúra: vlhká, vodnatá a lepkavá, tvrdá a suchá, chrumkavá, mäkká a poddajná, hutná a tuhá, pórovitá a krehká, mastná, mazľavá, kašovitá a pod.
Teplota: studená, teplá, horúca, vlažná.
Farba: svetlá, tmavá, pastelová a konkrétne farby.
Tieto faktory jedla sú hmotné kvality jedla ale strava nás môže ovplyvňovať aj emočne, pretože energeticky pôsobí na našu vitalitu, náladu a pocity.
- Mäkké a krémové jedlá: puding, niektoré druhy ovocia a ovsená kaša sú často spájané s malými deťmi a staršími osobami. Týmto jedlám dávate prednosť, pretože tak možno podporujete nežné, detsky nevinné kvality alebo pasívnu a dobrácku povahu.
- Tvrdé a chrumkavé jedlá: sucháre, toasty a niektoré typy sušienok sa často spájajú s hnevom, strachom, podráždenosťou a frustráciou. Pri ich jedení je treba vyvinúť istú razanciu a preto môžete pri jedení počuť chrúmanie.
- Hutné a tuhé jedlá: veľký lahôdkový sendvič, výdatná porcia duseného mäsa so zeleninou, maslová nátierka na celozrnnom chlebe sú často spájané s otáľaním, odpočívaním, nečinnosťou alebo udržovaním súčasného stavu s celkovým nedostatkom motivácie.
- Krehké jedlá: surová zelenina, šaláty, niektoré druhy surového ovocia, hranolky, popcorn často súvisia s nedostatkom sebaovládania, so spontánnym emočným vyjadrením alebo sa môžu týkať sviežosti, zábavy a energie radosti.
Človek, ktorý väčšinou jedáva studené jedlo rovno z chladničky, vedome či nevedome emočne podporuje svoju chladnú povahu a je pravdepodobné, že má tráviace problémy. Oproti tomu osoba, ktorá si na jedlo dopraje dostatok času, ohreje si ho má lepšie trávenie.
- Ak pravidelne jete horké jedlá, pomocou nich rozvíjate horkosť svojej povahy.
- Tvrdé a suché jedlá môžu prispieť k tvrdému a odmeranému charakteru.
- Ak sú pre vás neodolateľné hutné, lepkavé jedlá napriek tomu, že podporujú otáľanie, nečinnosť, ktoré nechcete opustiť, neuvedomujete si, že už k tomu pripravení ste.
Niektorí ľudia si myslia, že nemajú radi isté jedlá, hoci ho nikdy neochutnali. Je to preto, lebo nechcú u seba uplatniť určitú kvalitu. Nechuť môže skončiť, ak sa jedlo pripraví spôsobom, ktorý zmení jednu či viac jeho kvalít. Dobrým príkladom je ovsená kaša – samotná je nudná, pasívna, mazľavá a nevýrazná, no ak do nej pridáte opražené mandle, hrozienka, ovocie či kompót, získate celkom chutné jedlo so širokou škálou chuti a energie.
Výber farby
Farba jedla nás veľmi ovplyvňuje – svetlo tvorí farby a značne tak prispieva k nálade a jednotlivým rysom povahy. Farba je najpriamočiarejšou cestou, ako nám strava prezradí prednosti a povahu. Poznáme 6 základných farieb, od ktorých sa odvíjajú ostatné:
Teplé farby: žltá, oranžová a červená Studené farby: zelená, modrá a fialová.
Každá teplá farba obsahuje komplementárnu chladnejšiu farbu a naopak. Komplementárne farby sú napríklad červená a zelená alebo žltá a oranžová/modrá. Ak sú tieto dvojice farieb uložené vedľa seba spôsobia, že sa ich doplnok zdá byť jasnejší a to znamená, že si vzájomne zvyšujú energiu.
Človek možná má či nemá rád isté jedlo kvôli asociácii, ktorú farba symbolizuje. Napríklad:
- Červené jedlá (paradajky, červená paprika, polosurové hovädzie, jahňacie a červené jablká) sa spájajú so silou, zmyselnosťou, obranou, prudkosťou a zanietením
- Zelené jedlá (zelená listová zelenina, fazuľa, zelená paprika) sa spájajú s rozvážnosťou, otvorenosťou, nezávislosťou a spontánnosťou
- Hnedé jedlá (huby, pšeničný chlieb, čokoláda) majú tendenciu prízemnosti, bezpečia, pohodlia, nudy a miernosti
- Čierne jedlá (niektoré druhy fazule a morských rias, pripálené a grilované jedlá) má spojitosť s úzkosťou a depresiou ale súčasne s ctihodnosťou, silou a mocou
Rozmanitosť farieb dodáva jedlu široké spektrum energie a výsledkom môže byť pocit silného fyzického i emočného uspokojenia.
Pozrime sa aj na tvar jedla – jeho dva základné – kocka a guľa, od ktorých sa odvodzujú ostatné tvary:
- Guľaté a hladké jedlá vyjadrujú zmyselnosť, príťažlivosť, pohodlie, pokoj a spokojnosť
- Štvorcové, drsné jedlá či jedlá so zvláštnym tvarom sa týkajú zvedavosti, nepokoja, výzvy, vzrušenia alebo nechuti.
Keď sa istej gazdinky raz ktosi opýtal, prečo pečie len okrúhle koláče a nie štvorcové a obdĺžnikové bez váhania odpovedala: „Zistila som, že guľaté koláče vyvolávajú pocit harmónie.“