Akrylamid, umelé sladidlá, nitrosamíny, dusitany, alar, heterocyklické amíny a aflatoxín – všetky sú spojené s rakovinou
Existuje dosť rozšírená predstava o tom, že rakovina vzniká na základe pôsobenia toxických látok, ktoré sa do nášho tela dostávajú zvláštnymi až hrozivými spôsobmi. Mnoho ľudí už chápe nebezpečenstvo zdravotných rizík v podávaní vysokých dávok antibiotík a hormónov hospodárskym zvieratám. Predpokladajú, že bez týchto neprirodzených látok by bola konzumácia mäsa ďaleko bezpečnejšia. Všetko je ale trochu inak.
Dávno pred pridávaním moderných látok do našich potravín sme pocítili nárast výskytu rakoviny a srdcových chorôb a to v súvislosti s vyššou konzumáciou nesprávnych potravín. Znepokojenie sa vznáša nad akrylamidom, ktorý sa v prvom rade nachádza v upravovaných, či vyprážaných jedlách, napríklad v zemiakových hranolkách. Problémom nie je len škodlivá látka akrylamid, plátky zemiakov plávajúce v tuku a soli sú samé o sebe veľmi nezdravé. Nechceme jednoducho počuť, že naše obľúbené jedlá predstavujú zásadný problém najmä z dôvodu svojho nutričného zloženia. Podobne môžeme rozoberať aj vysokorakovinové účinky alfatoxínu. Aktivity týchto chemických karcinogénov sú však v prvom rade ovplyvňované živinami, ktoré prijímame v potrave. Chemické látky, ktoré spúšťajú rakovinu, vyvolávajú senzáciu výskumu ako takého. To, čo však tieto správy nevyvoláva je fakt, že choroba sa vyvíja dlho potom ako vznikla a počas svojej vývojovej fázy môže byť urýchlená alebo zastavená pomocou správnej výživy. Inými slovami – v prvom rade výživa ovplyvňuje, či dôjde k poškodeniu orgánov a tela chorobou.
Správna strava brzdí vznik a rozvoj chorôb, môže ich v neskorších štádiách zastaviť či vyliečiť
Chronické choroby sa vyvíjajú niekoľko rokov. Napr. rakovina prsníka môže vznikať v čase dospievania až do príchodu menopauzy ju však nie je možné rozpoznať. U mnohých žien sa táto predstava formuje do fatalistického názoru, že v staršom veku sa s tým už i tak nič nedá robiť.
Rakovina, ktorá už započala a rastie, môže byť správnou výživou spomalená alebo aj úplne zastavená. Našťastie pre nás rovnako správna výživa maximalizuje zdravie vo všetkých štádiách choroby. Vedecké výskumy potvrdili, že správne volená strava lieči srdcové ochorenia, pomáha obéznym pacientom znižovať hmotnosť a diabetikom umožňuje vysadiť terapiu a tým sa navrátiť do kvalitného života, aký viedli pred vznikom cukrovky. Výskum potvrdil, že zmenami životného štýlu sa dá spomaliť, ba dokonca i liečiť smrtiaca forma rakoviny kože (melanóm) v pokročilom štádiu. Autoimunitné choroby sú snáď najobávanejšie, lebo ak sa telo obráti proti sebe, už ho nemusíme nikdy zastaviť. Prekvapivo aj pri týchto chorobách sa dajú pomocou stravy nielen liečiť ale i zastaviť. Existujú dôkazy, že sa priebeh reumatoidnej artritídy rovnako ako roztrúsenej sklerózy dá spomaliť pomocou vhodnej stravy.
Správna dávka prevencie vydá za celý balík liečby a čím skôr začneme konzumovať správne jedlá, tým budeme zdravší. Zdôrazňujem, že i výživa u tých, ktorí už čelia bremenu choroby, môže zohrať dôležitú úlohu v procese úplného vyliečenia.
Čím skôr si objednáte Stravovací program, tým skôr dospejete k zdraviu.