Ste tým, čo jete, časť 20.

Základné a podporné doplnky stravy – viete o čo ide? 

Korenie a chuťové prísady sú nevyhnutné v akejkoľvek zdravej strave. Kvalitné potravinové doplnky môžu tiež nahradiť potrebu stimulantov, liekov a najmä nezdravej stravy.

Dôležité je aby sme pri výbere stravy v prvom rade brali ohľad na makrovýživu, než si doplnky vyberieme. Musíme brať do úvahy, nakoľko vyvážená je naša denná konzumácia sacharidov, bielkovín, tukov a minerálov. Dobre vyvážená strava vyžaduje menej doplnkov a žiadne doplnky stravy nemôžu nahradiť základnú výživu, ktorá sa nachádza v zdravých potravinách.

Minerály

V morskej soli je sodík a draslík s dvoma katiónmi, ktoré usilujú o rovnováhu a riadia v tele hospodárenie s vodou. Ostatné typy minerálov môžu zahŕňať vápnik a horčík. Nezabúdajme, že tieto minerály potrebujú tuky, aby im pomohli pri správnej metabolizácii, tieto tuky potrebujú bielkoviny atď.

V súčasnosti je v našej strave nedostatočné množstvo minerálov a preto by sme mali konzumovať jedlá s ich vysokým obsahom ako napr. morské riasy a divo rastúce rastliny. Telo skôr vydrží nedostatok vitamínov ako nedostatok minerálov.

Bylinky a korenie

Mali by sa nachádzať v našej strave aj napriek tomu, že nie sme na ne príliš zvyknutí. Mnoho byliniek a korenín má silné liečivé kvality, napríklad lístky koriandru pomáhajú telu zbaviť sa ťažkých kovov ako ortuť a sú tiež prospešné pri zbavovaní sa infekcií a vírusov.

Enzýmy

Existujú tri základné typy enzýmov:

  • Metabolické: sú v každej bunke, tkanive a v orgáne, zodpovedajú za udržanie rovnováhy v telesnej sústave.
  • Tráviace: telo ich vylučuje zo slinných žliaz a tiež sa tvoria v žalúdku a v slinivke brušnej aby pomohli stráviť makronutrienty.
  • Potravinové enzýmy: nachádzajú sa v surovej potrave a v kvasenej strave. Doplnenie enzýmov z rastlinného jedla môže pomôcť pri trávení.

Superpotraviny

Mnoho superpotravín sú biomodulátormi – látky ovplyvňujúce mnoho funkcií a sústav tela súčinným spôsobom. Pomáhajú tiež obnoviť, udržať a optimalizovať bežné telesné funkcie. Niektoré superpotraviny majú širšie uplatnenie, iné zas špecifické funkcie.

Riasy, chlorela, mladý jačmeň, včelí peľ, trsovnica lupeňovitá, leskokôrka lesklá, mangostana lahodná patria medzi superpotraviny, ktoré nie sú vitamínovými doplnkami, ale v malom množstve sa môžu využiť podobným spôsobom, aby prirodzenou cestou zlepšili výživu. Niektoré majú prírodné liečivé kvality, iné obsahujú kombináciu zložiek s vysoko výživnými liečebnými kvalitami.

Napríklad propolis je pryskyričná látka, ktorú včely zbierajú z okvetných plátkov, pupeňov či kôry stromov a využívajú ju ako lepidlo pri stavbe úľov. Pretože pryskyrica predstavuje krv stromov, starovekí Egypťania ju pokladali za zdroj večného zdravia a života. Dnes vieme, že to je prírodné antibiotikum s mnohými zdraviu prospešnými účinkami.

Materská kašička je ďalšia staroveká superpotravina, ktorá sa týka včiel, v tomto prípade ju včely nezbierajú, ale vytvárajú. Materská kašička je vylučovaná zo žliaz mladých samíc a je to jediné jedlo, ktorým sa živí včelia kráľovná. Kým ostatné včely žijú  6 – 8 týždňov, včelia kráľovná žije priemerne 5 – 8 rokov. Je podstatne silnejšia a väčšia než ostatné včely.

Mnoho superpotravín má svoje počiatky už v staroveku a môže veľkou mierou podporiť naše dobré zdravie.

Sladidlá

Najstarším sladidlom využívaným ľuďmi bol med a medzi zdravé sladidlá patrí sirup agáve, hnedý ryžový sirup, jačmenný slad, trstinový cukor, javorový a kokosový sirup, ovocie. Sladidlá by sa mali používať v malom množstve a rafinovanému cukru by sme sa mali radšej zďaleka vyhýbať.

Pridaj komentár