Orechy a semená v našej strave – sú vhodné či nie?
Pravým orechom je len gaštan jedlý, žaluď, bukvica, lieskový a vlašský orech. Rastú na stromoch a ako zdroj potravy slúžia viac ako 60 miliónov rokov.
Pre človeka sú dôležitým rastlinným jedlom, vynikajúcim zdrojom bielkovín a tuku, vhodné na čistenie zubov a posilnenie ďasien. Mnoho ľudí si myslí, že najlepšie je jesť orechy a semená v surovej forme. Napriek tomu, že je to ideálne, nie je to praktické. Ak sa orechy a semená zbavia škrupiny, žltnú. Opraženie vysuší vonkajšiu vrstvu a zintenzívni chuť, ale aj zapečatí semeno či orech a dočasne zastaví oxidáciu a žltnutie. Nutričný obsah zostáva rovnaký. Výborné je opraženie s trochou morskej soli, telo ich dobre natrávi, treba ich však dobre rozžuť.
Ďalší spôsob ako napomôcť stráveniu týchto skvelých zdravých plodín je namočiť ich na niekoľko hodín alebo cez noc. Tento spôsob prípravy orechov aktivuje nečinné enzýmy a zníži obsah fytátov. Keď orechy nasiaknu vodou, treba ich prepláchnuť a môžeme ich pri nízkej teplote pár hodín pomaly pražiť. Rovnako ich po namočení možno rozdrviť v mixéri s vodou. Vzniknutú tekutinu precediť, čím získame najlahodnejšie mlieko. Do zmesi orechov sa kvôli ochuteniu môžu pridať ďatle, vanilka, škorica a kakao. Napriek všetkým pozitívam orechov je vhodné konzumovať ich v optimálnej miere, v opačnom prípade sa síce zdvihne hladina energie, ale pôjde o zvláštnu energiu, ktorá nám spôsobí nervozitu, podráždenosť a nesústredenosť ak nie sme dostatočne fyzicky aktívni. Nejde o to, či by mal človek orechy (ale i akékoľvek iné jedlo) jesť či nejesť, vždy ide o to, aby s jedlom nadviazal taký vzťah aby vedel kedy a akým spôsobom ho má jesť.
Chuť na orechy
Určite sa vynorí otázka, či je správne jesť maslo z rôznych druhov orechov. Väčšina ľudí si maslo namaže na chlieb či sušienku. Tento spôsob je síce jednoduchý a chutný, ale ak sa nepridá nejaká čerstvá surová zelenina, nevedie zvyčajne k zdravému tráveniu. Preto je vhodné pridať nakrájanú cibuľu šalotku, žeruchu, pažítku, prípadne pridať biele či iné korenie. Je dôležité, ako niečo jeme, ako to, či konkrétne jedlo máme či nemáme jesť.
Mnoho ľudí má silnú chuť na orechy či semená a maslá z nich. Ide väčšinou o vegetariánov. Tieto jedlá sú bohaté na tuky a bielkoviny. Ak vylúčime zo stravy tradičné vysoko kvalitné tuky, časom začneme mať na ne chuť a ich nedostatok vyvažujeme konzumáciou množstva semien a orechov, či masiel z nich. Táto strava vedie k zažívacím a respiračným problémom, ktorým sa dá vyhnúť, ak denne jeme umiernené množstvo rôznych tradičných tukov.
Ďalším dôvodom zvýšenej chuti je nedostatočné množstvo bielkovín v strave, ktoré je často spôsobené vierou v nepodložené teórie, ktoré považujú všetky bielkoviny, najmä živočíšne, za zlé. Nadbytok hocijakého nutričného prvku môže spôsobiť zdravotné problémy. Stačí sa vyhýbať extrémom, zvlášť v príjme bielkovín. . V takýchto prípadoch môže človek zažiť extrémny úbytok váhy a zmenšenie vnútorného napätia v svaloch.
Hoci trávenie orechov a semien môže trvať až 3 hodiny, sú uspokojivým a dôležitým zdrojom výživy a neodmysliteľnou súčasťou zdravej stravy.
Energetika orechov a semien
Väčšina orechov a semien okrem bielkovín a oleja obsahuje i dostatočné množstvo vlhkosti a práve tá podporuje oxidáciu. Energeticky sa táto rýchla absorpcia kyslíka prejavuje v ľudskom tele ako potreba zvýšeného príjmu kyslíka, aby došlo k natráveniu potravy. Ak je človek fyzicky aktívny, trávenie ani metabolizmus semien a orechov zvyčajne nie sú problematické. Ak však človek nie je po ich konzumácii fyzicky aktívny, môže sa u neho objaviť zrýchlené dýchanie, ktoré postupne vedie k nepokoju a k nervozite.
Všeobecne orechy a semená majú veľa minerálov, môžu prispieť k regulácii krvného cukru a mnohé obsahujú polonasýtené tuky. U väčšiny orechov je preceňovaný zdravotný úžitok týchto polonasýtených rastlinných tukov a len niekoľko z nich môže byť konzumované pravidelne.
Ako všetky energetické potraviny i každý orech a semeno má svoje jedinečné energetické vlastnosti. Pri pekanových a vlašských orechoch sa kvôli ich tvaru predpokladá, že majú pozitívny účinok na mozog a rozmnožovacie orgány. Moderné výskumy potvrdili, že vlašské orechy sú bohatým zdrojom mastnej omega-3 kyseliny a tak majú užitočný vplyv na mozog a nervový systém.
Pistácie majú jedinečnú chuť, lieskový orech je zo všetkých orechov najsladší. Sezamové semená obsahujú veľké množstvo vody a sú veľmi stabilné. Tekvicové zas obsahujú zinok a pomáhajú vyvažovať metabolizmus krvného cukru.
Jedinečná a koncentrovaná kombinácia tuku, bielkovín a sacharidov v semenách a orechoch je telu odovzdávaná pomaly. Konzumujte ich pravidelne, rozumnom množstve a vo vhodnej kombinácii, aby zvýšili výživnú hodnotu vášho akéhokoľvek jedla.