Rovnováha inzulínu a glukagónu vplýva na vašu váhu

Nedarí sa vám schudnúť? 

Hormóny regulujú každú činnosť nášho tela. Rozhodujúci vplyv na udržanie hmotnosti má vzájomne sa doplňujúca dvojica hormónov – inzulín a glukagón. Glukagónu sa hovorí aj tuk spaľujúci hormón, inzulín je tuk ukladajúci hormón.

Oba hormóny sú aktivované zmenou hladiny krvného cukru. Inzulín zaisťuje aby hladina krvného cukru nestúpla príliš vysoko, kým glukagón jej nedovoľuje klesnúť príliš nízko. Pre optimálnu váhu potrebujete jesť tak, aby ste aktivovali tuk spaľujúci hormón a obmedzili činnosť tuk ukladajúceho hormónu. Sekréciu hormónov možno ovplyvňovať len nepriamo riadením hladiny krvného cukru – glykémie. To znamená jesť také potraviny a ich kombinácie, ktoré udržia váš krvný cukor v rovnováhe a zníži vylučovanie inzulínu.

Kedykoľvek stúpne hladina krvného cukru príliš vysoko, začne pankreas vylučovať veľké množstvo inzulínu. To nastáva pri konzumácii množstva uhľovodanov alebo uhľovodanov s vysokým glykemickým indexom. Pri zvýšenej hladine inzulínu telo namiesto uskladneného tuku spaľuje na energiu uhľovodany. Prebytky glukózy menia inzulín na tuk a tak rýchlo priberáme.

Šialenstvo nízkotučnej stravy, ktorá nezodpovedá nášmu typu má na svedomí súčasnú epidémiu obezity. Inzulín totiž zamyká tukové bunky na 5 hodín po svojom pôsobení a uskladnený tuk nemôže byť premenený na energiu. Neuropeptid „Y“ (spúšťač hladu) aktivovaný poklesom krvného cukru nás potom núti k ďalšiemu príjmu potravy, najmä uhľovodanov, čo vyvolá ďalšiu sekréciu inzulínu a tento bludný kruh nevyhnutne končí obezitou a degeneratívnymi chorobami.

Glukagón je popri rastovom hormóne a testosteróne jedným z hlavných lipolytických hormónov (tuk spaľujúcich). Synergia medzi týmito hormónmi ja jednej strane a inzulínom a kortizolom (stresový hormón, urýchľuje starnutie) na strane druhej tvoria nevyhnutnú rovnováhu pre naše zdravie a optimálnu váhu.

Proces ukladania tuku vyvolaný inzulínom zastavuje sekréciu glukagónu, ktorý sa aktivuje vtedy, ak telo dostane potrebnú dávku bielkovín. Tuk uvoľňuje do krvného riečiska, kde ho svalové bunky môžu použiť ako zdroj energie. Inzulín i glukagón sú v krvi stále prítomné, ide však o udržanie ich rovnováhy aby žiaden z nich nemal prevahu. To dosiahneme príjmom správneho pomeru bielkovín, uhľovodanov a tukov v strave.

U rôznych ľudí sú inzulínové reakcie geneticky naprogramované rôzne. Predstavte si, že ste na dovolenke s priateľkou a objednávate si rovnakú večeru. Vašu stravu tvorí prevažne biele pečivo, škrobová zelenina a zákusky. Vy začnete naberať na váhe a priateľka nepriberie nič. Prečo? Má vyšší prah pre vylučovanie inzulínu než vy. Narodila sa so schopnosťou tolerovať v krvi väčšie množstvo glukózy, pri ktorom jej telo dá pokyn pankreasu aby začal vylučovať inzulín.

To neznamená, že mávnete rukou a budete za svoju nadváhu viniť genetiku. Telo vie, čo potrebuje ak ho len trochu počúvame, čo hovorí. Telesný tuk sa správa ako patologická endokrinná žľaza, preto spôsobuje množstvo chorôb a na tento problém ešte žiadna tabletka na chudnutie nezabrala. Ani nemôže, lebo hormonálne lieky neboli, nie sú a ani nebudú dostupné bez lekárskeho predpisu. Vaše stravovacie návyky však upraviť vieme a je radosť správne jesť, pretože to prispieva k vášmu zdraviu, vitalite, dobrej kondícii, správnym myšlienkam, k emočnej rovnováhe a v neposlednom rade aj k správnym rozhodnutiam. Tým prvým môže byť objednávka vášho stravovacieho programu.

 

Pridaj komentár