Cícer je jednou z najchutnejších strukovín s jemnou orieškovou chuťou. V minulosti bol v jedálnych lístkoch našich starých mám zaraďovaný často a dnes sa našťastie pomaly vracia na naše stoly
Cícer je plný bielkovín, vlákniny, je vynikajúcim zdrojom vitamínov B, železa, draslíka a horčíka. Cícer je veľmi vhodnou potravinou nielen pre zdravých ľudí a športovcov, jeho pravidelná konzumácia pomôže riešiť množstvo zdravotných neduhov:
– zvýšená hladina cholesterolu,
– arterosklerza,
– cukrovka,
– zápcha,
– poruchy imunity,
– rakovina
Cícer neobsahuje lepok a je vhodný pre celiatikov. Mal by byť súčasťou každého programu na chudnutie. Zvlášť je vhodný pre deti a tehotné ženy. Na rozdiel od iných strukovín z neho takmer vôbec nenafukuje.
Pozitívom cíceru je i jeho nutričná hodnota a koncentrácia aminokyselín – tieto látky majú protirakovinové účinky. Pozitívne vplývajú na telesný tuk, znižujú hladinu cholesterolu a skrášľujú aj našu pokožku. Vďaka svojmu obsahu minerálov pomáhajú odstraňovať psychickú únavu, znižujú vysoký krvný tlak a pozitívne stimulujú činnosť srdca.
Pripravte si cícerovú múku doma
Budete k tomu potrebovať kvalitný mixér, sekáčik potravín alebo mlynček. Suchý cícer si v malých dávkach pomelieme na múku ako je len možné v mixéri. Pomletý cícer preosejte cez sitko aspoň 2x, aby ste ho zbavili väčších častí. Čím hladšiu múku sa vám podarí vyrobiť, tým jemnejšie cesto z nej dokážete upiecť. Po preosiatí cícerovú múku skladujte vo vzduchotesnej nádobe v chladničke. Z jedného hrnčeka celého cíceru dostanete ¾ hrnčeka zdravej múky. Ňou môžete aj zahusťovať niektoré omáčky a jedlá.