Narušené trávenie – začiatok všetkých chorôb

Náš tráviaci trakt je múdry systém, plní množstvo dôležitých funkcií – sídli v ňom 75% buniek imunitného systému, produkuje sa tu viac než 20 dôležitých hormónov celého hormonálneho a fermentačného systému, bez ktorého trávenie a syntéza látok potravy nie sú možné, žije tu cez 500 mikróbov, ktoré spracovávajú potravu, tvoria biologicky aktívne látky a ničia tie škodlivé a prebieha tu acidobázická rovnováha, na ktorej závisí nielen naše zdravie, ale i život

Táto mikroflóra váži asi 2 kg, je to lymfoidné tkanivo tvoriace peroxid vodíka – najsilnejší antioxidant, ktorý ničí všetky patogénne mikroorganizmy vrátane rakovinových buniek. Bez neho by sme dávno vymreli. Preto je mimoriadne dôležité tento výnimočný orgán udržiavať v čistote.

Dôsledky prekyslenia

V prekyslenom tele, v ktorom je pH nižšie než 7,4 sa rapídne rozrastá všetka patogénna mikroflóra a v zásaditom prostredí hynie. Akýkoľvek nápoj vypitý počas jedla a po ňom, rafinované produkty, biela múka, perlivé nápoje, alkohol ale i strach, negatívne myšlienky, mobilné telefóny, všetky elektrické a elektronické systémy generujú ľavotočivú spinovú polarizáciu, ktorá tvorí podmienky pre vývoj patogénnej mikroflóry v tele.

Narušená funkcia tráviaceho traktu zákonite vedie k negatívnym dôsledkom:

  • k oslabeniu imunitného, hormonálneho a fermentačného systému,
  • k zmene fyziologickej mikroflóry na patologickú (črevná dysbióza, ulcerózna kolitída, zápcha a pod.)
  • k zmene elektrolytickej rovnováhy (vitamínov, mikro a makro elementov), čo vedie k narušeniu látkovej výmeny (artritída,, osteochondróza, arteroskleróza a pod.)
  • k posunutiu a k utláčaniu všetkých orgánov brušnej dutiny pre zväčšenie žalúdka a následne k narušeniu ich funkcie
  • k zápcham v rôznych častiach čriev, najmä v esovitej kľučke a táto patológia sa prejaví v celom tele.

Potrava sa v žalúdku premiešava peristaltickými pohybmi s kyselinou soľnou, ktorú produkuje telo pre natrávenie jedla. V žalúdku sa kyselina musí úplne spotrebovať a pitie počas jedla alebo hneď po ňom narúša trávenie a to vedie k prekysleniu. Zjesť by sme mali asi toľko, čo sa vojde do 2 dlaní. Ak jedlo prevyšuje objem žalúdku, narúša sa jeho funkcia, potrava sa zastaví v jeho spodnej časti, svalové steny sa zoslabujú, problematicky sa vyprázdňuje a znížený žalúdok tlačí na iné orgány.

Nesprávne stravovanie zanáša telo

K nesprávnym návykom patrí príjem konzervovanej, rafinovanej a tučnej stravy, údenín, cukroviniek. Pri ich spracovaní telo spotrebuje veľké množstvo kyslíku a energie. Vďaka kyslíkovému hladu rastie patogénna mikroflóra ale i rakovinové bunky.

Nedostatočné požutie potravy, pitie nápojov počas jedla a hneď po ňom znižuje koncentráciu tráviacich štiav v žalúdku, pečeni a pankrease, bráni celkovému spracovaniu potravy. Ak jedlo len nahádžeme do seba, natrávi sa len vrchná časť masy, tá potom hnije a okysľuje telo, čo je príčinou chorôb. Po 19:00 hod už pankreas neprodukuje tráviace šťavy, potrava ide do čriev, kde zahníva a mení sa na tuky.

Nie je možné vyliečiť žiadnu chorobu bez úpravy stravovania, bez očisty tela od odpadových látok, najmä pečeň, obličky ako najdôležitejšie filtračné systémy. Lieky sú síce niekedy nevyhnutné, no majte na pamäti, že každá tabletka z lekárne je chemický výrobok a chémia ako taká telo ešte viac prekysľuje.

Ak sa k telu začneme chovať rozumne, všetky orgány sa dostanú do frekvencie s prírodou. Obnoví sa rovnováha vo vnútri tela i tá s prostredím. Pri stravovaní dbajme na acidobázickú rovnováhu, v prírode sú ¾ produktov zásadití a len ¼ je kyslá. Tento pomer by sme mali dodržiavať i v jedle, platí to najmä pre starších ľudí a pre deti. Hovorí sa, že Boh stvoril ľudí a Diabol kuchárov, tí využívajú naše slabosti a vedú nás k umelej, nezdravej a prekysľujúcej strave. Tá ma na svedomí choroby kĺbov, svalov, kardiovaskulárneho systému, dýchacieho a nervového systému, depresií, bolestiam v okolí srdca, srdcovú arytmiu, Parkinsona, roztrúsenú sklerózu a pod.

Čo jesť

Mnohí z nás preferujú ako hlavný chod na obed mäso. Aby sme neutralizovali jeho negatívny dopad (okyslenie), mali by sme na 50-100g mäsa zjesť 150-300g rastlinnej stravy. Kyselinotvorná potrava okysľuje vnútorné prostredie tela, krv a ostatné tekutiny spôsobujú problémový priebeh biochemických procesov, zrýchľujú vznik rôznych, najprv funkčných a neskôr patologických zmien. V živočíšnych produktoch prevládajú kyslé minerály (fosfor, chlór, síra), úplne chýbajú organické kyseliny. Rastlinné produkty obsahujú veľké množstvo organických kyselín a fytominerálov (vápnik, horčík, draslík, kremík).

Kyselinotvorné produkty: mäso, biele mäso, ryby, vajcia, pasterizované mlieko, biely chlieb, cukor, karamel, syr, káva, čaj, kakao, citrón, voda z vodovodu, pivo, suché vína, octové esencie, soľ.

Zásadité produkty: olivový, kukuričný olej, kapusta, med, zemiaky, naklíčená pšenica, mrkva, karfiol, repa, tekvica, melón, stonky a listy, nízkotučné mlieko, pohanka, figy, ďatle, banány, čokoláda viac než 75%, zázvor, klinčeky, paprika.

Telo prekysľuje i nedostatok pohybu, stres, fajčenie, alkohol ale aj pesimizmus, agresivita, žiarlivosť, závisť a ohováranie.

Nemali by sme ani pričasto jesť, stimuluje to nepretržitú syntézu tráviacich enzýmov. Tento proces sa môže vymknúť kontrole a spôsobiť v tele nadbytok fermentov, ktoré môžu tráviť samé seba. Niekedy k tomu dochádza pri pankrease, pretože hlavnému náporu pri tvorbe fermentov na trávenie bielkovín (trypsín), tukov (lipáza) a uhľohydrátov (amyláza) čelí práve on.

Naklíčené zrná – elixír života

Príčinou množstva chorôb je umelá strava. Zvláštna hodnota živej stravy je v bohatstve fermentov nevyhnutných pre trávenie, vitamínov a minerálov, proteínov a kyslíka. Živá strava nás sýti neviditeľnou energiou a tá je v čase klíčenia zŕn maximálna. Preto sú klíčky ideálnym palivom pre telo, plné slnečnej energie, akumulátorom slnečných minerálov a vitamínov, táto energia spaľuje všetko patologické. Pri pravidelnom konzumovaní klíčkov ide o stravu, ktorá je liekom, vypáli všetko zbytočné i z tých najodľahlejších kútov tela.

Sila klíčkov spočíva v tom, že látky v nich obsiahnuté sú ľahko stráviteľné, upravujú peristaltiku, sú bohatým zdrojom vlákniny, ktorá nás chráni pred zápchou, rakovinou, divertikulózou a polypmi. Klíčky obsahujú chróm a lítium, vzácne mikroelementy, ktoré sú prevenciou cukrovky a nervových otrasov.

Klíčky sú bohaté na cenný draslík, ktorý udržiava acidobázickú rovnováhu a bráni atrofii svalov, dáva im pružnosť. Obsahujú aj cenný horčík dôležitý pre zdravé srdce a prevenciu osteoporózy.

Denne by sme ich mali zjesť 1 polievkovú lyžicu suchých a následne naklíčených zŕn, možno ich pridávať do šalátov i k mäsu, do mlieka. Naklíčené zrná možno usušiť, zomlieť a potom využívať ako korenie do polievok či omáčok.

Byť zdravým vyžaduje starostlivosť o seba, zodpovednosť a ochotu k zmene. Potom nebudete musieť platiť rôzne poplatky lekárom a budete si užívať šťastný život.

Pridaj komentár