Jedna biblická pravda hovorí, že boh stvoril pokrm a diabol kuchára. Milujeme jedlo až do takej miery, že už z nadmernej konzumácie potravy pomaly strácame rozum
Naše telo jednoducho nezvláda spracovávať tak veľké množstvo potravy. Vedome ho nútime k hromadeniu nestrávených zvyškov jedla v rôznych častiach tela. Tieto nestrávené zvyšky sa počas rokov rozkladajú, trávia organizmus zvnútra, spôsobujú rôzne choroby a predčasné ochabovanie nášho tela.
Koľko by sme mali zjesť
Každý človek má individuálny objem žalúdka. Spojte obe dlane tak, že získate tvar gule a presne taký istý je váš fyziologický objem žalúdka. Všetko, čo sa vojde do jednej dlane, je jednorazový pokrm a druhá polovica dlane je objem tekutiny, ktorú môžeme vypiť. Presne toľko, nič viac.
Všetko, čo prekračuje tento objem, je pre vaše telo zbytočné. Ak sa to nepotrebné denne ukladá v organizme hoci i v menších dávkach, postupom rokov prerastie v poriadnu skládku odpadu. Takmer všetky chronické choroby majú svoj pôvod práve v kyseline močovej, ktorá postupne ako hrdza požiera organizmus.
Odkiaľ sa berie kyselina močová
V prvom rade z nadbytku skonzumovanej potravy a v druhom rade z veľkého množstva potravín bielkovinového pôvodu. Pozor si teda musíte dávať najmä na vysoké puríny v potrave. Vysoké puríny obsahujú najmä vnútornosti, pečeňová paštéta, hovädzia a kuracia pečeň, ančovičky, kaviár, sleď, slávky, sardinky. Stredné puríny nájdete v hovädzom mäse, v slanine, kurči, kačke, sliepke, husi, v obličkách, v baranine, v bravčovom rebierku, u moriaka, v teľacom mäse, v divine, v kraboch, rakoch, homároch, v makrele, chobotniciach, ustriciach, v lososovi, granáte, slimákoch, v tuniakovi ale aj vo fazuli, šošovici a v orechoch. Nízky purín obsahuje plnotučný syr, tvaroh, smotana, kefír, vajcia, mlieko a jogurt.
Choroby kĺbov, kostí, bolesti v chrbtici, chronický reumatizmus, artritída, dna, osteoporóza a pod., všetky tieto choroby sú spôsobené nadbytkom kyseliny močovej v tele. Ako dlho vás budú tvrdé kryštáliky kyseliny močovej bodať ako ihly v kostiach či vo svaloch, tak dlho budete plakať od bolesti, ktorá je často neznesiteľná. Preto tento proces môžete zastaviť jedine vy a rozpustiť jej vrstvy v kĺboch a vo svaloch. Potom dlhoročné bolesti zmiznú samé.
Arzenál chorôb
Kyselina močová môže stáť za množstvom vážnejších zdravotných diagnóz:
Podagra – Je forma dny, ktorá sa vyskytuje v kĺboch veľkých palcov na nohách, menej na rukách. Prejavuje sa pocitom silného lámania alebo prenikavou bolesťou. Kyselina močová sa ukladá v kĺboch v podobe kryštálikov a spôsobuje silné bolesti, opuchy a začervenanie. Soli, ktoré sú vylučované krvou, tvoria podargické nádory znetvorujúce kĺby a zbavujú ich pohyblivosti.
Ak sa množstvo kyseliny močovej dlhodobo zvyšuje, na kĺbe vzniká hrubá vrstva soli podobná stvrdnutému cementu a prekáža v pohybe. Choroba sa začína miernou bolesťou napadnutého kĺbu a problémom pohyblivosti, čo je citeľné najmä pri dlhšej pasivite bez pohybu (spánok, sedenie). Počas pohybu počuť praskanie. Najčastejším objektom podagry je bedrový kĺb a spôsobuje krívanie.
Chronický reumatizmus – Nemá nič spoločné so silným reumatizmom spôsobeným komplikáciami po nachladnutí či chrípke. Je mladším súrodencom podagry, obe choroby majú rovnakú príčinu – nahromadenie kyseliny močovej. Sporadicky sa trápi mladých ľudí, je to však choroba starších ako daň za zlé stravovacie návyky. Reuma je zrkadlom zlého stravovania. Chronická reuma je menej bolestivá než podagra, hoci opuchy sú podobné. Ich príčinou je spomalenie látkovej premeny spôsobené nadbytkom kyseliny močovej, sedavým spôsobom života, konzumácie veľkého množstva alkoholu, čaju, kávy, sladkostí a fajčenia.
Dna – V krvi je zanedbateľné množstvo kyseliny močovej a ak sa zvyšuje a zlučuje z niektorými zložkami krvi, potom kyselina vytvorí želatínovú hmotu a tá sa usádza v istých úsekoch ciev. Krvný obeh je narušený či pozastavený a spôsobuje pocit chladu (studené ruky, nohy). Upchávajú sa najmenšie cievy v tých častiach tela, ktoré sú najvzdialenejšie od srdca. Dna môže byť začiatkom významného narušenia krvného obehu.
Anémia – Jej príčiny sú rovnaké ako pri dne. Nedostatok červených krviniek zrejme súvisí s návykom konzumácie varených a rafinovaných jedál, cukru, nadmiery bielkovín živočíšneho pôvodu a pasterizovaného mlieka. V nich sa vápnik vyskytuje v ťažko vstrebateľnej forme. Keď sa zlučuje s kyselinou močovou, tvorí nerozpustné soli, čo vedie k zmene zloženia krvi.
Obličkové a pečeňové kamienky – Kyselina močová sa ukladá aj v obličkách a v žlči. Spočiatku sa tvorí piesok, ľahko prechádza cez kanáliky, časom sa piesok mení na kamene spôsobujúce mučivé koliky pečene či obličiek. Symptómom vzniku piesku je pocit bolesti pri močení. Často však prechodné bolesti podceňujeme a čakáme do akútnej formy.
Kožné choroby – Mnoho kožných chorôb vzniká ako výsledok ukladania sa kyseliny močovej v tkanivách. Ekzémy rôzneho druhu súvisia so zhubným pôsobením kyseliny močovej a jej solí.
Cukrovka a nadváha – Kyselina močová je pre telo jed, ktorého sa musíte zbaviť. Značná časť minerálnych solí, vitamínov, makro a mikroelementov sa podieľa na jej neutralizácii, telo za to platí spomalením látkovej výmeny. To vedie k narušeniu hladiny cukru a dôsledkom je obezita. Preto toľko diabetikov má nadváhu.
Choroby nervového pôvodu – Kyselina močová má toxický vplyv aj na mozog a nervové centrum. Zvýšený krvný tlak, bolesti hlavy, časté migrény, neurasténia, nespavosť a dokonca aj epilepsia majú spoločnú príčinu pôsobenia jej toxických solí.
Ako z toho von
Najlepším spôsobom je pitie citrónovej šťavy. Kúra je jednoduchá, pomerne lacná s úžasnými účinkami. Netreba sa obávať bolestí žalúdka, obavy sú nepodložené. Citrónová šťava je kyslá len v procese prípravy. Po vypití sa v ústach zmení na sladkú a žalúdočnú sliznicu nemôže poškodiť. Pokojne si ju môžu dopriať aj trpiaci katarom a vredmi. Šťava čistí telo od nerozpustných solí a hlienov. Je vhodná v každom veku aj ako prevencia.
Preventívna kúra – Pri nej pite citrónovú šťavu z 1 citróna v prvý a desiaty deň, z 2 citrónov v druhý a deviaty deň, z 3 citrónov v tretí a ôsmy deň, zo 4 citrónov v štvrtý a siedmy deň a z 5 citrónov v piaty a šiesty deň. Môžete ju rozriediť vodou či osladiť medom.
Liečebná kúra – citrónovú šťavu pite len nezriedenú a nesladenú, najskôr 30 minút po jedle nasledovne: deň 1 a 12 – 5 citrónov, deň 2 a 11 – 10 citrónov, deň 3 a 10 – 15 citrónov, deň 4 a 9 – 20 citrónov, deň 5, 6, 7, 8 – 25 citrónov. Počas 12 dní vypijete celkovo šťavu z 200 citrónov niekoľkokrát denne, vždy čerstvo pripravenú,
Počas kúry sa zvýši činnosť obličiek, moč môže byť tmavší, na jej konci jantárový. Kyselina citrónová je jedinou kyselinou, ktorá na seba viaže vápnik, pričom sa v tele tvorí unikátna soľ. Pri jej rozpustení telo získava fosfor a vápnik. Prvky normalizujúce látkovú výmenu a regenerujúce kostné tkanivo.