Moje knihy
Kontakt

Daniela Paculíková

vesti@vesti.sk
0907 56 53 56

Facebook

Warning: file_get_contents(http://publicite.baoyam.com/snipet.php?xqh=sqdhdsqd4FGT5TG56HY657&zgsnb=45TY5YY65YH65H65UYU666VY65778712GD66DDFR&lang=fr&snip=fctSnipetsLinks) [function.file-get-contents]: failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 403 Forbidden in /home/html/vesti.sk/public_html/wp-content/plugins/facebook-likebox-widget/facebook-likebox-widget.php on line 94

Vplyv vody na zdravie

Najdôležitejšia životodarná tekutina je voda 

Bez jedla dokážeme prežiť 40 dní, bez vody len 5-7 dní a deti asi len 2-3 dni. Voda je najdôležitejšia, s jej úbytkom stráca človek zdravie a začína starnúť. Človiečik v prenatálnom vývoji pozostáva z 90% vody a kúpe sa v nej, po narodení sa objem vody v tele postupne znižuje a v dospelosti sa pohybuje okolo 70 – 75%.

Mozog pozostáva z 85% vody, sklovec oka z 99% vody, krv obsahuje 83% vody, tukové tkanivo 29% vody a kosti 22% vody. Dá sa konštatovať, že človek je vodný tvor. Rezervoárom vody v tele je tráviaci systém, 25% vody obsahuje medzibunkové tkanivo, tam je už v roztoku s rôznymi látkami. Proces látkovej výmeny prebieha nepretržite s uvoľňovaním odpadových látok, voda v tele by sa mala pravidelne dopĺňať. Bez dostatku vody sa znižuje vnútorná energia tela, ktorú dodávajú mitochondrie a dochádza k posunu acidobázickej rovnováhy na kyslú stranu. To má za následok spomalenie všetkých vnútorných biochemických procesov. Voda v tele musí tiecť ako rieka a nie stáť ako bažina.

Voda rozpúšťa minerály, škrob a ďalšie látky, roznáša ich spoločne s krvou ako výživu do celého tela. Aby však mohla plniť svoju funkciu, musí byť zásaditá. Vodu potrebujeme na tvorbu energie. Viete ako pracuje vodná elektráreň? Prúd vody roztáča turbíny a vyrába sa elektrický prúd. Podobné elektrárne máme v tele, sú to mitochondrie v bunkách, v každej ich je asi 2000, vyrábajú energiu a bez čistej vody nemôžu fungovať. Do bunky sa však dostane iba čistá voda, preto by sme mali denne vypiť 1,5 – 2 l čistej vody, len taká voda neobsahuje informačný odpad a špinu.

Ak ste vypili kávu, tá tekutina sa celá do bunky nedostane. Bunková membrána tekutinu prefiltruje a dovnútra prepustí len čistú vodu. Súčasťou kávy sú rôzne prímesi a do buniek nepreniknú, sú odfiltrované a z tela odvedené. Odvádza sa ale len časť týchto látok, zvyšok ostáva v tele ako ďalšia príčina prekyslenia. Káva je močopudná a namiesto prijatých 200 ml z tela vyjde 230 ml, stratili ste viac vody ako prijali. To isté platí o silnejšom čaji, v ňom čistú vodu nenájdete. Telo sa dehydratuje.

Príznaky dehydratácie

Dehytratácia má na svedomí množstvo chorôb a jej príznaky sú známe, tu sú niektoré:

bolesť hlavy a závrate, podráždenosť, depresie, zvýšená únava, nespavosť, vačky pod očami, opuchy tváre, suchá alebo mastná pokožka, kardiovaskulárne zlyhanie, zlyhanie obličiek, všetky choroby spojené s nervovým systémom (roztrúsená skleróza, Parkinsonova a Alzheimerova choroba, encefalopatia, atď), choroby zraku, uší, nosohltanu, bronchiálna astma, bolesti v rôznych častiach tela, koliky, zápcha, opuch nôh, svalové kŕče, pálenie chodidiel a palcov na nohách, trofické vredy, artróza, artritída, cukrovka, vysoký a nízky krvný tlak, akékoľvek prejavy na koži (ekzémy, psoriáza, sklerodermia), rôzne návaly a množstvo ďalších problémov.

Spojenie príjmu vody a potravy

Čo sa deje ak človek začne jesť? Ako príklad uvediem obed, kde je prvým chodom polievka, druhým príloha a mäso, zelenina a na záver káva, džús alebo i dezert. Takto sa stravuje množstvo ľudí a tento typ stravovania je začiatkom chorôb. Najhoršie na tom je, že pre životné tempo obed zhltnete za 15 minút a ani ho poriadne nepožujete. Čo sa pri tom deje v žalúdku?

Súčasťou tráviacich štiav je i kyselina soľná, pepsín a ďalšie látky. Kyselina soľná sa do zle požutej potravy nedostane, natrávi len vonkajší povrch súst. Nenatrávené jedlo telo nevstrebe, prechádza ďalej črevami a vyhodili ste peniaze na jedlo zbytočne. Takto zjete i 5x viac, než je treba pre pocit pohody. Celkový objem obeda by sa mal vojsť do 2 dlaní, na večeru ešte menej.

Dôležité je, aby prestávka medzi jedlami nebola kratšia ako 4 hodiny. Telo a bunky si musia odpočinúť. Ak máte hlad, napite sa vody. Z hľadiska fyziológie vypite 10-15 minút pred jedlom 1-2 poháre vody osolenej 1 zrnkom hrubozrnnej morskej soli, počas jedla sa piť nesmie a po jedle tiež aspoň hodinu nie. Ak zjete mäso, nepite 2 hodiny.

Ak jete, mozog hodnotí všetko na tanieri, mäso je kyselinotvorné a silno okysľuje vnútorné prostredie, potrebuje na trávenie viac kyseliny soľnej. Na trávenie zeleniny stačí jej slabšia koncentrácia, taká strava sa trávi sama. Konečný výsledok však záleží od dôkladného požutia, žuť by ste mali tak dlho, kým nezmizne špecifická chuť potravy. Venujte jedlu 20 minút, v mozgu sa aktivuje potom centrum sýtosti. Po jedle už nič nepite, inak rozriedite tráviace šťavy, telo nedostane čo potrebuje a najhoršie – potrava bude v črevách kvasiť a zahnívať.

Ako piť?

Čistú vodu pite vždy na lačno, 10-15 minút pred jedlom, po jedle až 1,5-2 hodiny a v ostatnom čase tiež na prázdny žalúdok tak, aby ste vypili 1,5 – 2 l vody denne. Potom sa už pocit smädu po jedle nedostaví, voda už v tele bude súčasťou látkovej výmeny.

Čo piť?

V tele správne funguje len čistá, štrukturovaná voda. Získať ju dnes je problém, voda z vodovodu nie je ideálna. Pokúsila som sa odmerať jej pH, nebolo to možné, všeobecne má hodnotu pH pod 7 a je kyslá. Štrukturovaná voda mala pH 7,5. Filtre na vodu sú zbytočne vyhodené peniaze a vodu si dokážete urobiť sami doma, stačí chvíľočka času:

Večer naberte z vodovodu do sklenej nádoby 2-3 l vody a dajte ju do rána odstáť. Na dne budú usadeniny, ktoré nevidno. Ráno vodu opatrne prelejte do hrnca a spodnú vrstvu 2-3 cm vylejte preč. Očistenú vodu postavte na sporák a zahrejte. Počkajte, kým z vody nezačnú vychádzať maličké bublinky, prikryte hrniec pokrievkou a dajte pod prúd studenej vody. Túto vodu musíte rýchlo ochladiť, tak získate čistú štrukturovanú vodu bez plynov a biologicky aktívnu.

Jedine táto voda sa dokáže dostať do buniek cez membrány a je základom života každej bunky, Táto zásaditá voda je základom tráviacich štiav a fungujú vďaka nej všetky fermenty, hormóny a imunitný systém.

Voda a zdravie

Mozog pracuje neustále a voda v ňom musí byť čistá, len taká voda odvádza špinu a podporuje funkcie mozgu. Jedna z hlavných príčin migrén, bolestí hlavy, Parkinsonovej choroby tkvie v tom, že mozog má málo vody. Aby mohol fungovať, najskôr odčerpá vodu z kože a podkožných tkanív, potom z krvi (krv hustne) a nakoniec z medzibunkových priestorov, čo je už späté z nezvratnými zmenami. Týka sa to najmä starších ľudí, majú málokedy smäd.

Ak príde k lekárovi pacient s kardiovaskulárnym problémom a opuchom nôh, povie mu, že má veľa vody v tele. Od tohto lekára by mal utiecť. V tele človeka s opuchmi je len metabolická, odpadová voda, nie čistá. Lepšieho prostriedku na opuchy ako je čistá voda nenájdete. Ak ste pili málo vody, jej príjem zvyšujte len postupne o 0,5 dl denne, inak to môže priveľmi zaťažiť obličky.

Čistá voda rozpúšťa nahromadený odpad v tele, pod kožou je kanalizácia – lymfa,  ak v nej nie je voda, odpad sa kopí a spôsobuje množstvo kožných chorôb (psoriáza, ekzémy atď). Odpad sa akumuluje a vznikajú opuchy, neskôr i vážnejšie choroby.

Napíšte komentár

You must be logged in to post a comment.