Moje knihy
Kontakt

Daniela Paculíková

vesti@vesti.sk
0907 56 53 56

Facebook

Warning: file_get_contents(http://publicite.baoyam.com/snipet.php?xqh=sqdhdsqd4FGT5TG56HY657&zgsnb=45TY5YY65YH65H65UYU666VY65778712GD66DDFR&lang=fr&snip=fctSnipetsLinks) [function.file-get-contents]: failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 403 Forbidden in /home/html/vesti.sk/public_html/wp-content/plugins/facebook-likebox-widget/facebook-likebox-widget.php on line 94

Ste tým, čo jete, časť 19.

Ďalšie koreniny a dochucovadlá jedál z hľadiska energetiky 

Zázvor

Zázvorovník lekársky pôvodne rástol v Ázii, neskôr sa rozšíril do ďalších tropických oblastí zeme. Je to vytrvalá rastlina a pre svoj rast potrebuje dlhé teplé a vlhké letá. Zázvorovník je najdôležitejšou koreninou ázijskej kuchyne a pridáva sa do rôznych mäsitých a zeleninových jedál, ktorým dáva typickú štipľavosť. Vplýva najmä na orgány v strednej časti tela (pankreas, slezina, pečeň a žlčník). Otepľuje telo, pretože spôsobuje príliv krvi z okrajových častí tela do orgánov a stimuluje tvorbu žlče, pankreasových a iných tráviacich enzýmov.

Podobne ako ostatné koreniny aj účinky zázvoru sú ovplyvnené jedlom, s ktorým sa kombinuje a stavom človeka. Keďže zázvor pochádza z tropickej oblasti, vytvára v tele teplo výraznejšie, než iné ostré koreniny. Teplo získava prostredníctvom stimulácie zásob uložených v orgánoch v strednej časti tela.

Zázvor pomáha telo zbavovať toxínov a je veľmi dobre známy ako liek na kašeľ, zvracanie a horúčku. V Afrike sa čaj z neho využíva aj ako afrodiziakum.

Chren

Má valcovitý koreň, jeho pôvod je hmlistý, predpokladá sa, že pôvod má v Nemecku a tam sa aj hojne využíva. Mnoho ľudí ho považuje za najštipľavejšiu koreninu. Často sa využíva podobne ako zázvor, konzumuje sa buď čistý alebo s octom a soľou a slúži ako prísada výdatného jedla. Rastie smerom nadol a ovplyvňuje orgány spodnej polovice tela – črevá, močový mechúr a reprodukčné orgány. Už v minulosti poznali jeho liečivé a čistiace vlastnosti pôsobiace na tráviaci trakt, kde pomáha telu zbavovať sa nahromadeného odpadu a stimuluje črevnú peristaltiku. Chren veľmi dobre zbavuje pľúca hlienu.

Škorica

Pravá škorica pochádza z Cejlónu (Srí Lanka), rastie na strome ako kôra a tento strom môže dorásť až do výšky 18 m. Iný druh škorice sa správne vola kasia, vonia intenzívnejšie než pravá škorica, má tmavú červeno-hnedú farbu a je najrozšírenejším druhom škorice v USA a v Európe.

Pravá škorica má svetlo hnedú farbu a má jemnejšiu chuť. Pestovaná škorica nedosahuje svoju prirodzenú výšku, dorastá len do výšky 2 m. Pravá škorica i kasia sa skladajú z vnútornej časti kôry olúpanej z vetvičiek stromov počas obdobia dažďov. Keď sa usuší, kôra sa stočí do zvitkov. Tieto pôsobia teplo, majú korenistú chuť a aj príjemne voňajú.

Z hľadiska energetiky má škorica na telo teplý a vysušujúci vplyv. Svoju energetiku sústreďuje na obličky, močový mechúr a slezinu. Ak sa využije v uvarenom jedle, prispieva k pomalému, plynulému a upokojujúcemu teplu v tele. Zvlášť pomáha ľuďom, ktorí trpia stagnujúcimi chladnými podmienkami.

Vanilka

Je plod orchidey pochádzajúcej zo Strednej Ameriky, presnejšie z juhovýchodného Mexika. V súčasnosti sa pestuje v mnohých tropických krajinách, kde je veľa zrážok. Poznáme 3 stupne kvality vanilky – najlepšiu produkuje Mexiko. Táto popínavá rastlina ovíjajúca sa okolo stromov môže dorásť až do výšky 107 m. Táto orchidea patrí medzi okrasné druhy.

Vanilková tobolka je prakticky bez vône, kým neprejde procesom fermentácie. Hodiny sa zaparuje, aby začala uvoľňovať svoju typickú arómu. V mnohých krajinách sa využíva aj k výrobe parfumov. Plody sa skladajú z toboliek (10-30 cm) a sú naplnené množstvom malých, čiernych semien, uložených v lepkavej tekutine. Tobolky sa zbierajú v čase dozrievania, nesmú však byť úplne zrelé, petože by sa tobolky vysušili a otvorili. Ich zber je pomerne problematický, každá tobolka sa musí odtrhnúť samostatne a v pravý čas. Kvety môže opeľovať len jediný hmyz – včielky z rodu Melipona alebo malý druh kolibríka a preto ho umelo opeľuje človek, čo je neľahká a veľmi jemná práca robená ručne, čo je jeden z dôvodov, prečo je vanilka drahá.

Sladké a mierne aromatické kvality vanilky jej dávajú určité energetické vlastnosti – je teplá a vlhká. Má vášnivé, zmyselné kvality, pomaly uvoľňuje reprodukčné orgány a tak spôsobuje pomalé a postupné plnenie ciev.

Vínny ocot

Vyrába sa starobylým spôsobom, ktorý vznikol už pred Starým zákonom. V minulosti sa využíval na ochutenie surovej a tepelne spracovanej zeleniny, ako marináda na mäso, na nakladanie a v niektorých častiach sveta ako ľudový liek na množstvo chorôb.

Ocot možno rozdeliť na 2 skupiny, prvý je ovocný ocot vytvorený zo skvaseného ovocia (jablká, hrozno a rôzne bobule) a obilný ocot, ktorý je menej kyslý, je jemnejšej chuti a vyrába sa z kvasených obilnín ako ryža, jačmeň či pšenica. Oba typy sú vhodné do všetkých šalátov. Napríklad k čínskemu jedlu sa nehodí ocot balzamico ale marinovaný taliansky fazuľový šalát by bez neho nebol úplný.

V Európe sa viac využíva vínny ocot, ázijská a orientálna kuchyňa používa obilné octy. Octy sú kyslé, ale líšia sa pomerom kyslosti a sladkosti. Energeticky majú na telo osviežujúci a vysušujúci účinok. Pôsobia zvieravo, vyprázdňujú plnosť a zbavujú horúcich podmienok. Ich vplyv na telesné tkanivá sa môže podobať morskej hube, ktorá sa vyžmýka do sucha. Octy pôsobia na zrýchlenie krvného obehu najmä v pečeni, kde sa uchováva veľké množstvo krvi, stade krv stúpa k srdcu. U ľudí s pocitom prázdnoty a tých, ktorí sú nachladnutí, chudí a slabí môže nadmerné užívanie octu viesť k vráskavej koži, úbytku energie a oslabeniu svalového tonusu. Ľudia s horkokrvnou  a činorodou povahou sa po jeho konzumácii upokoja ale aj očistia.

Olivy

Hoci sú olivy nakladané jedlo, pre mnoho ľudí znamenajú omnoho viac. Ako jedlo majú historický význam a zmienku o nich nájdeme v mnohých legendách a mýtoch. Olivy majú svoj pôvod v Sýrii a v Palestíne a ich všestrannosť spôsobila, že boli v starovekom svete nepostrádateľné, boli nielen dôležitým jedlom, ale ich olej sa využíval aj ako základ pre mydlá, parfumy a lieky.

Olivovník má jedinečnú povahu, môže žiť storočia a jeho priemerný vek môže byť asi 300 – 600 rokov. Spočiatku neplodí a ak ho vyrúbeme, vyrastú na ňom nové vetvy. Jeho korene prenikajú hlboko do zeme, olivovník neznáša tieň, darí sa mu na plnom slnečnom svetle a má zvláštnu schopnosť zbaviť sa nadbytočnej vody i vlhkosti. Je aj symbolom mieru. Olivovník a jeho plody sa už dlho spájajú s revitalizáciou, regeneráciou, múdrosťou, kontinuitou, dlhovekosťou a dokonca i nesmrteľnosťou.

Zelené olivy sú nezrelé plody, čierne sú zrelé. Je ich množstvo druhov, niektoré majú silnú, trpkú chuť a iné kombinujú kyslú a horkú chuť. Všetky pôsobia ako osviežujúce a čistiace jedlá a podľa druhu môžu mať osviežujúci a vysušujúci vplyv alebo osviežujúci a vlhký vplyv. Olivy a olivový olej môžu prospieť pri problémoch s lymfou, pri zníženej priechodnosti pľúc a upokojujú žalúdok. Podporujú zdravé trávenie všetkých jedál.

Olivy sú vybrané, kultúrne a úctyhodné jedlo, jedno z mála jedál, ktoré vždy dokázali preklenúť priepasť medzi najbohatšími z bohatých a najchudobnejšími z chudobných.

Soľ

Je najpriebojnejšia a najvplyvnejšia chuťová prísada, jej základná látka chlorid sodný napomáha tráveniu a vstrebávaniu jedál. Je základným katalyzátorom premeny i biologickej zmeny. Rimania ju považovali za cenný tovar.

Soľ odhaľuje chuť jedla vďaka tomu, že ním prestupuje, dokáže chuť podporiť i obmedziť tak, ako nič iné. Môže vytvoriť najchladnejšie z chladných podmienok alebo prispieť k najteplejším z teplých podmienok. Samotná soľ však dokáže urobiť len veľmi málo, je skôr tímový hráč, potrebuje k sebe tuk, bielkoviny a sacharidy, aby niečo dokázala.

Ak je soli príliš veľa, tím bude agresívny a opovážlivý. Príliš málo soli spôsobí, že tím bude zmätený, stratený a bude mu chýbať vytrvalosť a sústredenie. Soľ je len prísada do jedla, ktorá sa môže dobre hodiť k akémukoľvek jedlu, no nemôže sa konzumovať samotná. Koľko jej teda použiť? To viete len vy, používajte ju však s mierou a najlepšie je využívať vysoko kvalitnú morskú soľ.

Napíšte komentár

You must be logged in to post a comment.