Moje knihy
Kontakt

Daniela Paculíková

vesti@vesti.sk
0907 56 53 56

Facebook

Warning: file_get_contents(http://publicite.baoyam.com/snipet.php?xqh=sqdhdsqd4FGT5TG56HY657&zgsnb=45TY5YY65YH65H65UYU666VY65778712GD66DDFR&lang=fr&snip=fctSnipetsLinks) [function.file-get-contents]: failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found in /home/html/vesti.sk/public_html/wp-content/plugins/facebook-likebox-widget/facebook-likebox-widget.php on line 94

Staráte sa o svoj žlčník?

Žlčník je nezvyčajný, nemá priamy kontakt s jedlom a nápojmi, ani priame spojenie s vonkajškom tela, preto je považovaný za mimoriadny orgán.

Žlčník má veľa dôležitých funkcií. Má veľmi blízky vzťah k pečeni. Žlčník je jangový orgán a pečeň je jeho jinovým orgánom. Žlčník ukladá a vylučuje žlč, riadi rozhodovanie a plánovanie, riadi šľachy a ovplyvňuje sny. Na hlbšej emočnej úrovni je zodpovedný za vášeň pre život, inšpiráciu, konanie a asertivitu. Ak máte problémy s asertivitou, rozhodovaním či dodržiavaním pravidiel, chýba vám vášeň, bojíte sa alebo ste bez inšpirácie, máte nerovnováhu žlčníka. Jeho energia voľne prúdi ak ste šťastní, zdraví, asertívni a vášniví.

Žlčník dostáva žlč z pečene, tú uchováva, kým nie je potrebná v tráviacom procese. Keď žlčník uvoľňuje žlč, považuje sa to za regulované energiou pečene. Keď je trávenie hladké, tak aj pečeňová energia. Žlčník ju potrebuje, aby mohol hladko uvoľniť žlč. Ak je tento vzťah narušený, nepriaznivo to vplýva na trávenie a spôsobuje problémy, ako vracanie, grganie a čkanie (príznaky vzpurnej energie žalúdka.

Dnes je množstvo ľudí s odstráneným žlčníkom pre žlčové kamene a iné problémy. V starovekej Číne orgány nikdy neodoberali a riadia sa tým dodnes. Ak má pacient problémy so žlčníkom, odborník preskúma možnosti stravovania, bylinky a akupunktúru aj očistu prv, než zváži operáciu ako poslednú možnosť.

Emóciou žlčníka je hnev

Jedným dôvodom je strava a druhým stres. Toto najviac ovplyvňuje žlčník. Každý orgán je spojený s emóciou. Prežívanie emócií je zdravou súčasťou života a jednou z vecí, ktoré nás robia ľuďmi. Mať zdravý emočný život je pre zdravie rovnako dôležité ako dobrá strava, dostatok spánku a silný imunitný systém pre boj proti patogénom. Účinok hnevu na pečeň/žlčník funguje 2 spôsobmi.

  1. Ak potláčate hnev, držíte ho v sebe a nikdy ho nevyjadríte, nakoniec to poškodí pečeň/žlčník a spôsobí nerovnováhu, ktorá vedie k chorobe.
  2. Ak zažívate nezvyčajnú úroveň stresu v dôsledku diania v živote (traumatická udalosť, smrť, choroba, rozpad vzťahu), stres v práci a zle sa stravujete (mastné, tučné, korenené jedlá), potom sa pečeň/žlčník zhorší a môže spôsobiť nadmerný hnev, ktorý sa prejaví príznakmi – červená tvár, oči, podráždenosť, výbuchy hnevu, zvonenie v ušiach (tinitus), očné zákaly a migrény. Toto sú príznaky nadmerného tepla pečene.

Ako sa starať o žlčník

Tu je riešenie, ktoré môžete urobiť, aby bol žlčník zdravý a šťastný:

  1. Vyhnite sa mastným, tučným a ostrým jedlám

Ostré bolesti brucha po konzumácii týchto druhov potravín ukazujú na žlčníkové kamene a iné problémy. Žlčník zodpovedá za uvoľňovanie žlče, tá pomáha rozkladať tuky, obmedzte príjem týchto jedál na minimum a nepreťažujte si žlčník.

  1. Voľne prejavujte emócie

Akákoľvek stagnácia či blokáda spôsobuje ochorenie a bolesť. To zahŕňa aj emócie. Vždy sa snažte vyjadriť čo cítite, nenechajte sa rozčúliť. Emócie špecifické pre žlčník sú hnev (frustrácia, rozhorčenie atď.) spojený s pečeňou. Emočné zmeny napr. depresia (považuje sa za hnev otočený dovnútra), tiež ukazujú na disharmóniu  žlčníka.

  1. Jedzte sezónne potraviny vypestované lokálne

Tráviaci systém sa vyvinul na trávenie potravín, ktoré ľudia jedli, keď začali farmárčiť. Jedli len sezóne jedlá, ktoré dopestovali. S rozšírením leteckej dopravy sme sa rozmaznali, jedli hocičo a kedykoľvek v roku (jahody v zime, čučoriedky v trópoch, atď. A hoci je to úžasné, náš tráviaci systém tým preťažujeme v každom ročnom období zbytočne veľa druhmi potravín.

Nutričná terapia je skvelým aspektom medicíny, ktorým možno ozdraviť telo. Každé jedlo má energetickú teplotu, ktorá interaguje s telom, pridáva teplo, chlad alebo ho udržuje neutrálne. Potraviny majú i liečivé vlastnosti, je dôležité jesť správne jedlá a nimi obnoviť rovnováhu na zotavenie.

  1. Hýbte sa

Meridián žlčníka prebieha obojstranne pozdĺž tela, počínajúc vonkajším kútikom oka (na konci obočia) a vedie pozdĺž tela a končí v kútiku nechtového lôžka 4. prsta. Každé cvičenie stimulujúce boky tela je prospešné pre tok energie a pomáha odstraňovať blokády v orgáne a meridiáne žlčníka. Napr. cvičenie Tai Chi  a Qi Gong  sú prospešné pre pohyb energie vo všetkých meridiánoch, i pre posilnenie tela a mysle. Pohyb je najdôležitejším aspektom, aby energia nestagnovala. Jednoduchá chôdza je skvelý spôsob udržania životnej energie v pohybe. Vyskúšajte nordic walking, pri ktorom pracuje až 90% svalov tela.

  1. Buďte na jar láskaví k žlčníku

Jar súvisí so žlčníkom a pečeňou. Jarným prvkom je drevo, chuť, kyslosť a zelená farba. Po dlhej zime sa nové zelené výhonky rastlín predierajú zemou a predstavujú nový život po dlhom chladnom spánku. To je dôvod, prečo je na jar obzvlášť dôležité dať žlčníku a pečeni odpočinok od vecí, ako kofeín, alkohol a iné omamné látky. Očistite tieto orgány pitím veľkého množstva vody a jedením čerstvej zeleniny, aby sa vyživil žlčník a pečeň, najmä na jar.

  1. Orgánové hodiny

Každý orgán má 2 hodiny z každých 12-tich, kedy je jeho energia na vrchole. Čas najvýdatnejšej energie žlčníka je medzi 23:00 a 1:00. Počas týchto 2 hodín je užitočné, ak sa zdržíte pitia alkoholu a iných omamných látok, zbytočne zaťažujú žlčník. Žlčníku pomáha, ak si počas týchto 2 hodín dokážete čo najviac oddýchnuť.

Potraviny prospešné pre žlčník: Brokolica, rukola, cvikla, pomaranče, jazmínový čaj, zelený čaj, reďkovky, bazalka. Cesnak, kajanské korenie s mierou, kôpor, pažítka, kardamóm, citrón, koreň púpavy, koreň sladkého drievka, kumquat, grapefruit, kel, mrkva, zeler, mätový čaj, chryzantémový čaj.

Potraviny nevhodné pre žlčník: Vyprážané jedlo, stužené tuky, alkohol, pikantné jedlá, jahňacie a hovädzie mäso, karí.

Starý čínsky systém bol vyvinutý ako spôsob prevencie zdravia. Preto nie je len najstarším medicínskym systémom, ale učí i spôsob života žiť v súlade s prírodou, stravovať sa podľa ročných období, striedmosti v práci a zábave, cvičiť a dbať na emočné zdravie. Praktizovaním týchto základných princípov si možno udržať optimálne zdravie tak, aby sa choroba nikdy nerozvinula.

Comments are closed.