Moje knihy
Kontakt

Daniela Paculíková

vesti@vesti.sk
0907 56 53 56

Facebook

Warning: file_get_contents(http://publicite.baoyam.com/snipet.php?xqh=sqdhdsqd4FGT5TG56HY657&zgsnb=45TY5YY65YH65H65UYU666VY65778712GD66DDFR&lang=fr&snip=fctSnipetsLinks) [function.file-get-contents]: failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 403 Forbidden in /home/html/vesti.sk/public_html/wp-content/plugins/facebook-likebox-widget/facebook-likebox-widget.php on line 94

Sme tým, čo jeme, časť 15.

Ovocie a pravda o ňom. Aká je?

Je dlho vychvaľované ako zvlášť zdravé a už v minulom storočí výskumy tvrdili, že ovocie môže pomôcť obmedziť rozvoj rakoviny a srdcových chorôb.

Ovocie obsahuje vlákninu, vodu, vitamín C a ďalšie vitamíny, enzýmy, niektoré minerály, fytochemikálie a hodne cukru. Ďalšie jeho vlastnosti úzko súvisia s prostredím kde rastie a podľa účinkov na naše telo.

Všeobecne má pre svoju energetickú podstatu a obsahové zložky osviežujúci účinok. Nadmerne zahriate telo ochladzuje a preto väčšina najšťavnatejších druhov ovocia rastie v horúcom tropickom prostredí. Ovocie rastúce v miernom pásme a chladnejšom podnebí rastie najmä v letných mesiacoch.

Čo je za ochladzujúcim účinkom

Ovocie veľmi podporuje vyprázdňovanie i ochladzovanie vnútorného ohňa, znižuje vitalitu človeka. Ľudia, ktorí sa rozhodli jesť veľké množstvo ovocia či piť ovocné šťavy, musia mať dostatočné zásoby vnútorného tepla. Musia jesť veľké množstvo zahrievajúcich jedál (živočíšne produkty, vyprážané a mastné jedlá) aby vyvážili chladivé účinky veľkého množstva ovocia.

Je ľahšie pravidelne jesť viac ovocia ak človek žije v trópoch a potrebuje sa schladiť aby si vytvoril fyziologickú rovnováhu medzi telom a prostredím. Ak prejde do krvného obehu veľa ovocného cukru a človek nie je fyzicky aktívny aby sa zbavil nahromadeného nadbytku, môže to mať za následok únavu a slabosť dokonca i v tropickom prostredí. Vysoký obsah cukrov prispeje k nabratiu váhy, zvlášť u neaktívnych ľudí. Pečeň má obmedzenú kapacitu na skladovanie cukru. Ak jeho príjem prekročí túto kapacitu a nie je spotrebovaný pohybom, mení sa v tele na tuk (triglyceridy).

Ovocie a krvný cukor

Sacharidy z ovocia sa v tele zmenia na glukózu. Inzulín sa postará, že glukóza vstúpi do buniek, kde môže byť využitá hemoglobínom. Aby bola v tele využitá, musí vstúpiť do buniek a inzulín je kľúč, ktorý odomyká dvere týchto buniek. Ak je glukózy veľa, je nesená k pečení, kde môže byť skladovaná do objemu 150gramov vo forme glykogénu, ktorý telo môže použiť ak potrebuje cukor. Ak je 150 gramová kapacita naplnená, spustí sa druhý mechanizmus skladovania cukru.

Inzulín má aj schopnosť stiahnuť nadmerný cukor z krvného obehu a zmeniť ho na tuk a ten sa skladuje v tkanivách. Táto nahromadená podoba tuku sú triglyceridy a už je ťažšie opäť ich zmeniť do použiteľnej glukózy. Všetky sacharidy musia byť rozložené do monosacharidov predtým, ako sú absorbované tenkým črevom. Zložité sacharidy zas podporujú fyzickú a mentálnu stabilitu.

Rafinovaný cukor spolu s inými monosacharidmi (fruktóza z ovocia a štiav) núti inzulín prejsť do núdzového režimu, kým nie je úroveň krvného cukru vyvážená. Nanešťastie vysoká úroveň inzulínu vedie k hromadeniu tuku a jeho menšiemu presunu zo zásob. Väčšina z nás preťažuje pankreas už od detstva počínajúc stravou plnou pomarančovej šťavy, banánov a ďalších druhov ovocia a iných produktov z rafinovaného cukru. Preto je zmena stravy ťažká a stále trpíme silnou túžbou po monosacharidoch. Lepšie by bolo uspokojovať svoje potreby a konzumovať čerstvé ovocie, väčšinou tomu tak nie je. Za rozšírenou obezitou sa skrýva najmä reklama.

Botanicky je ovocie rovnako ako obilniny, strukoviny a orechy zdrojom sacharidov, no energeticky a výživou majú málo spoločného. Ovocie môže byť konzumované v rôznej forme – surové, varené, sušené a zásobuje telo cukrom, vlákninou a energiou. Surové má najchladivejší vplyv, sušené zas obsahuje málo vody, no má viac cukru a vlákniny, môže pohltiť telesné tekutiny. Nakoniec akékoľvek sušené jedlo telo rehydratuje.

Ľudia, u ktorých prevažuje chlad a sucho, by mali ovocie variť so škoricou, tá mu  dodá vlhkosť a teplo. Varené ovocie pomáha rozložiť vlákninu a sacharidy, škorica dodá teplý vplyv. Sušené ovocie prospeje telu, ktoré zadržiava vodu a ľahšie opúcha. Každé telo je iné a potrebuje sa podľa toho stravovať.

Pre opice je ovocie základným jedlom, ich črevá sú uspôsobené aby hromadili a fermentovali veľké množstvo rastlinnej hmoty, ktorú neustále jedia. Opice žijú v horúcom prostredí a chladivý účinok ovocia im pomáha cítiť sa príjemne.

Keď sa rozhodujete koľko ovocia zjesť, berte do úvahy klímu, v ktorej žijete. Ľudia môžu zjesť viac ovocia, ak žijú ako primáti, taký štýl však vyžaduje neustále jedenie spolu s malou fyzickou aktivitou a absolútne žiadnym myslením. Kto by chcel žiť ako primát?

Je zaujímavé, že ľudia v trópoch jedia umiernené množstvo ovocia. Obsah cukru v ovocí z mierneho pásma sa pohybuje od 10 – 15%, kým tropické druhy majú od 20 – 60% cukru. Citrón ako tropické ovocie je jedinečný tým, že jeho obsah cukru je v priemere len 1%.

Napíšte komentár

You must be logged in to post a comment.