Prírodné zdroje minerálov

Minerály sú pre ľudský organizmus absolútne nevyhnutné. Bez nich by vitamíny a enzýmy nemohli vstupovať do množstva biologických reakcií. Ľudské telo si ich nedokáže vytvárať a preto ich musí prijímať potravou zvonku 

Pravdepodobne si myslíte, že minerály z lekárne váš problém ich nedostatku vyriešia. Problém minerálov z lekárne je ten, že telo ich dostatočne nevyužije a okrem toho obsahujú množstvo nepotrebných látok pre telo ako protihrudkovacie látky, rôzne chemické konzervačné látky, farbivá, atď a tie telo zanášajú. Telo potrebuje rastlinné minerály, tzv. fytominerály

Pri vzniku mnohých bežných zdravotných problémov napríklad u nervozity, padanie vlasov, akné, prechladnutie, únavy, ale aj u vážnych ochorení ako cukrovka či srdcové poruchy, môže hrať úlohu nedostatok minerálnov v tele.

Ako a prečo doplniť fytominerály

Aby ste predišli mnohým negatívnym zdravotným dopadov nedostatku fytominerálov, mala by byť vaša strava skutočne pestrá. Dôležité fytominerály obsahujú nasledovné druhy ovocia a zeleniny:

Draslík: marhule, paradajky, sušené ovocie, hrozienka, fazuľa, citrusové plody, rajčiny, melón, listová zelenina, slnečnicové semená, banány, zemiaky a ananásový melón. Nedostatok sa prejavuje ako svalová slabosť, nevoľnosť, opuchy, hypoglykémia, hučanie v ušiach. Pri veľkom nedostatku (napr. po ťažkom vracaní a hnačkách) môže dôjsť až k zástave srdca.

Fluór: pitná voda obohatená fluoridy, plody mora, čaj. Nedostatok sa prejavuje ako  zvýšená kazivosť zubov

Fosfor: strukoviny, mliečne výrobky, ryby, orechy, hydina, vajíčka, semená, mäso, celozrnné obilniny. Nedostatok sa prejavuje ako krivica, lámavosť kostí a zubov, únava, bolesti a stuhnutosť kĺbov, náchylnosť na infekcie, strata chuti do jedla

Horčík (magnézium): celozrnné obilniny, mäso, tmavo zelená zelenina, mlieko, strukoviny, mak, banány, mandle, figy, orechy. Nedostatok sa prejavuje ako zvýšené riziko srdcových ochorení a cukrovky, nepravidelné búšenie srdca, únava, nervozita, tras, svalové kŕče, bolesti kĺbov

Chlór: stolová soľ, olivy, chaluhy. Nedostatok sa prejavuje ako vypadávanie vlasov, defekty nechtov

Chróm: droždie, žerucha, pšeničné klíčky, pivovarské kvasnice, kuracie mäso, teľacia pečeň, kukuričný olej, plody mora. Nedostatok sa prejavuje ako zvýšený výskyt kôrnatenia tepien a vznik cukrovky, úzkostné stavy, zníženie metabolizmu aminokyselín, zvýšenie hladiny triglyceridov a cholesterolu

Jód: morské ryby, plody mora, chaluhy, huby, morská soľ, zelenina a zrniny pestované na pôde bohatej na jód, cibuľa. Nedostatok sa prejavuje ako zväčšená štítna žľaza, struma, útlm duševnej a fyzickej aktivity, matné, suché, lámavé a šedivejúce vlasy, ekzém

Kobalt: mäso, listová zelenina, ovocie, vnútornosti, mlieko. ustrice a morské kôrovce. Nedostatok sa prejavuje ako únava, anémia, predčasné šedivenie vlasov, oneskorený rast

Kremík: surová cibuľa, praslička roľná. Nedostatok sa prejavuje ako vypadávanie vlasov, lámavosť nechtov, sklon k zápalom a ku krvácaniu, kožné choroby, preležaniny, suchá koža, zápal ďasien

Mangán: celozrnné produkty, žerucha, paprika, banány, strukoviny, orechy, hrach, repa, listová zelenina. Nedostatok sa prejavuje ako porucha motoriky a rovnováhy, únava, predčasné šedivenie, poruchy pamäti, zvýšená nervová dráždivosť, hučanie v ušiach, závraty

Meď: kukurica, sója, ovos, zemiaky, avokádo, fazuľa, hrach, celozrnné obilniny, slivky, vnútornosti a plody mora. Nedostatok sa prejavuje najmä u ľudí s Crohnovou chorobou, celiakiou a u albínov, ako anémia, únava, poruchy srdcového rytmu, vysoký krvný tlak, neplodnosť, lámavé a vyblednuté vlasy, zvýšenie škodlivého cholesterolu a zníženie prospešného cholesterolu, opuchy, defekty kostí, vznik reumatickej artritídy, ekzém

Molybdén: listová zelenina, kôpor, petržlenová vňať, špenát, zemiaky, celozrnný chlieb, kukurica celé zrno, ovos, pšeničné klíčky, ryža, fazuľka, strukoviny, sójová a  pšeničná múka, vajcia, tmavá listová zelenina. Nedostatok sa prejavuje ako dna, anémia z nedostatku železa, neznášanlivosť alkoholu, kazivosť zubov, znížená ochrana pred otravami, rakovina hltana, nízka pohlavná aktivita mužov, nepravidelná činnosť srdca, neschopnosť produkovať kyselinu močovú, podráždenosť, poruchy ústnej dutiny a ďasien, oslabenie kostného tkaniva.

Selén: morské ryby a plody mora, obličky, pečeň, tuniak, obilniny, obilné klíčky, strukoviny, kokos, otruby, cibuľa, paradajky, brokolica, cesnak a hnedá ryža. Nedostatok sa prejavuje ako zvýšené riziko rakoviny, zníženie odolnosti, lupiny, kúsky suchej kože žlto alebo šedivo sfarbené, kožné zápaly, svalová slabosť a únava

Síra: mäso, ryby, vajcia, orechy, mliečne výrobky, cesnak, kapusta, kel, cibuľa, fazuľa, brokolica, kel, kaleráb, strukoviny, pór, pažítka, cibuľa, mandle, reďkovka. Nedostatok sa prejavuje ako  Alzheimerova choroba, ADHD, zmätenosť, porucha koncentrácie a pamäte, zlá kvalita nechtov, vlasov a pokožky, alergie, duševné poruchy, bolesť šliach, tráviace ťažkosti

Sodík: stolová soľ, sleď, mrkva, artičoky, repa, fazuľa, obličky a slanina, Nedostatok sa prejavuje ako porucha trávenia sacharidov, neuralgické bolesti, svalové kŕče, strata chuti do jedla

Vanád: ryby, olivy, celozrnné obilniny, ustrice, rastlinné oleje, huby, pažítka. Nedostatok sa prejavuje ako vysoký cholesterol, rednutie kostí, kazivosť zubov, znížený počet červených krviniek.

Vápnik: mliečne produkty, orechy, petržlenová vňať, pečeň, sójové bôby, tofu, slnečnicové semená, fazuľa, brokolica, sardinky a losos. Nedostatok sa prejavuje ako krivica u rastúceho organizmu, preriedenie a lámavosť kostí u dospelých (osteoporóza), zvýšená kazivosť zubov, nespavosť, svalové kŕče

Zinok: tekvicové semená, ryby, cibuľa, pšeničné klíčky, droždie, špenát, pečeň, huby, mäso, ustrice a morské kôrovce, vajíčka a netučné mlieko. Nedostatok sa prejavuje ako zlé hojenie rán, častejšie prechladnutie, zníženie a strata chuti a čuchu, kožné problémy (akné, ekzém, lupienka), zväčšenie prostaty, porucha tolerancie cukru v krvi (riziko cukrovky), arterioskleróza, znížená funkcia vaječníkov, znížený počet spermií, oneskorený rast, únava, zápach potu

Železo: žerucha, pečeň, sušené ovocie, vňať petržlenu, pažítka, droždie, brokolica, ovsené vločky, celozrnná múka, broskyne, žĺtky, špargľa, orechy, bôby, melasa, červené mäso, pečeň, morské kôrovce. Nedostatok sa prejavuje ako únava, bledosť, dýchavičnosť, búšenie srdca, vyššia vnímavosť k infekciám, anémia

Veľké množstvo minerálov sa nachádza v prirodzenej nerafinovanej strave. Ak konzumujete veľa priemyselne spracovávanej potraviny, sladkosti, biele pečivo a kávu, je nutné dopĺňať minerály z potravinových doplnkov. Uprednostnite doplnky vyrábané z organických zdrojov. Anorganické minerály sú horšie vstrebateľné a využiteľné, môžu sa v tele ukladať a spôsobovať aj poškodenie obličiek či ciev.

Napíšte komentár

You must be logged in to post a comment.