Moje knihy
Kontakt

Daniela Paculíková

vesti@vesti.sk
0907 56 53 56

Facebook

Warning: file_get_contents(http://publicite.baoyam.com/snipet.php?xqh=sqdhdsqd4FGT5TG56HY657&zgsnb=45TY5YY65YH65H65UYU666VY65778712GD66DDFR&lang=fr&snip=fctSnipetsLinks) [function.file-get-contents]: failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 403 Forbidden in /home/html/vesti.sk/public_html/wp-content/plugins/facebook-likebox-widget/facebook-likebox-widget.php on line 94

Mäsové výrobky – áno či nie?

Všetci chceme byť zdraví. Správame sa však k svojmu zdraviu zodpovedne? Niektorí sa už konečne začali prebúdzať 

Jedálny lístok s nitrosamínmi

Hemendex, párok v rožku, párky, šunkový chlebík či bageta, praženica s klobáskou, safalátky, špekáčiky, salámy od výmyslu sveta, šunkové fliačky, halušky so slaninkou, vlašský šalát a všetky druhy fitness šalátov so šunkou, bravčové so šunkou a vajcom, hovädzie na slanine, klobása, slanina, údené mäso, pečená slanina, utopence, atď. Na všetky jedlá so škodlivým nitrosamínom si už nespomeniem, dlhodobo sa im vyhýbam.

Len v jednom rožku v párku je toľko nitrosamínov a nitrosamidov, ktoré sú podobné tabakovým karcinogénom ako v štyroch cigaretách. To isté platí aj pre všetky detské šunky a diétne párky. Ak majú vaše deti opakujúce sa problémy s uškami, vinník sa môže skrývať práve v týchto výrobkoch. Tieto karcinogény sa nachádzajú aj v surovom mäse (hovädzie, kuracie, bravčové). To môže vysvetľovať stúpajúci počet onkologických ochorení.

Nitráty, nitrity, nitrosamíny

Hoci sa nitrosamíny nachádzajú aj v surovom mäse, mimoriadne škodlivé môže byť spracované a konzervované mäso, ako aj lahôdkové výrobky z neho. Jedna európska štúdia zistila, že obmedzenie konzumácie spracovaného mäsa na menej než 20g denne môže zabrániť viac než 5% všetkých úmrtí.

Nitrity (dusitany) sa pridávajú do konzervovaného mäsa ako ustaľovače farby a aj preto, aby sa zabránilo rozmnožovaniu baktérií spôsobujúcich botulizmus. Ak ste už začali pri nákupoch študovať etikety, pri niektorých druhoch sa môžete dočítať, že výrobok je bez dusičňanov okrem tých, ktoré sa prirodzene vyskytujú v zelerovej šťave. Aj zelenina obsahuje nitráty, tie fermentujú na nitrity a text o pridaní fermentovanej zelerovej šťavy do slaniny je iba ďalší úskočný spôsob, ako do nej dostať dusitany. Obozretnosť káže toto tvrdenie na etikete považovať za nepresné či dokonca klamlivé.

Podobný proces kvasenia, pri ktorom dochádza k premene dusičňanov na dusitany prebieha i keď jete zeleninu a to kvôli baktériám na vašom jazyku. Prečo sú teda dusičňany a dusitany v zelenine v poriadku, ale tie isté zlúčeniny v mäse môžu prispievať k vzniku karcinómu?

Dusitany samy o sebe nie sú karcinogénne, karcinogénnymi sa stávajú iba vtedy ak sa zmenia na nitrosamíny a nitrosamidy. Aby sa tak stalo, musia byť prítomné amíny a amidy, ktoré sa vo veľkej miere nachádzajú v živočíšnych produktoch. Táto premena môže nastať priamo v mäse alebo vo vašom žalúdku. V rastlinách bráni vzniku karcinogénov vitamín C a ostatné prirodzene sa vyskytujúce antioxidanty v nich. Tento proces môže vysvetľovať, prečo sa prísun dusičňanov a dusitanov zo spracovaného mäsa dáva do súvisu so vznikom karcinómu obličiek, zatiaľ čo pri tých, ktoré pochádzajú z rastlín, nebolo a nie je zaznamenané žiadne riziko vzniku karcinómu. Dokonca niektorým druhom ovocia a zeleniny s najvyššou koncentráciou dusičňanov (kapusta, rukola) sa pripisuje podstatné zníženie nebezpečenstva vzniku rakoviny obličiek.

Zdravie je prvoradé

Je možné, že máte silné obličky a dusičňany z mäsových výrobkov ich celkom nezničia. Nik však nie je Herkules a obličky filtrujú toxíny. Ak ich filtrácia nie je dostatočná, dostanú sa do krvi, tam sa hromadia a poškodia iný dôležitý orgán tela. Dusičňany nie sú jediný škodlivý fenomén a telu okrem nich dávate širokú paletu konzervantov, glutamány, stabilizátory, soli, umelé sladidlá, gerontotoxíny, antibiotiká, škodliviny z užívaných liekov, farbivá, arómy, príchute, geneticky modifikované potraviny atď. V jednej porcii možno neuškodia, ale 1x denne nejete a telu dávate pestrý, bohatý a rôznorodý chemický kokteil.

Vaše telo túži byť zdravé ale chce, aby ste mu dali šancu. Dokáže spustiť samoliečiaci proces. Čo sa stane, ak sa niekoľkokrát denne budete búchať do kolena? Môžete zájsť k lekárovi s tým, že vás bolí koleno. Predpíše vám lieky od bolesti a môžete sa ďalej búchať, len už bude bolesť menšia vďaka liekom. Medicína ponúka fantastickú a okamžitú úľavu od bolesti, ale pre vyliečenie príčiny bolesti nerobí nič. Príklad s búchaním sa po kolene je obrazný. To isté robíte, ak sa denne napchávate mäsovými výrobkami či inými nevhodnými potravinami, škodíte telu rovnako. Desiatky rokov vieme o obrovskom pozitívnom vplyve zdravej stravy na zdravie. Prípady vyzdravenia pomocou rastlinnej stravy sú fascinujúce. Buď sa striktne a definitívne vzdáte konzumácie škodlivín, alebo nechcete byť zdraví.

Je nenormálne vedome si škodiť a je úplne nenormálne otravovať liečiteľov aby urobili s vami zázrak či už priložením rúk alebo dávkou energie na diaľku. On to má robiť namiesto vás a vy budete ďalej hodovať? Liečiteľ je len energetická tabletka od bolesti.

Vedome sa pohoršujeme nad alkoholikmi či drogovo závislými. Úmyselne si predsa škodia a preto musia uhrádzať náklady za liečbu. Aký je rozdiel medzi nimi a tými, čo síce nepijú ani nedrogujú, ale denne si niekoľkokrát škodia nezdravým jedlom? Vôbec žiaden……. Len závislých je podstatne menej, na nich farmaceutické korporácie nezarobia toľko, ako na liekoch pre zvyšok reklamou zmanipulovanej a voči sebe nezodpovednej populácie.

Napíšte komentár

You must be logged in to post a comment.