Málo známy vitamín K

Vitamín K je jedným z vitamínov rozpustných v tukoch, nie je z tela odvádzaný močom a v tele sa hromadí. Jedná sa o súbor troch derivátov – vitamínu K1, K2 a K3. Vitamín K1 (fylochinón) sa nachádza najmä v zelených častiach rastlín, vitamín K2 (menachinón) je produkovaný baktériami a vitamín K3 (Menadion) je vyrábaný synteticky 

Vitamín K je nepostrádateľný najmä pri problematike krvácavosti, keďže znižuje riziko vnútorného krvácania, chráni organizmus proti nadmernému krvácaniu a vďaka tomu je často predpisovaný v pred a pooperačnej starostlivosti. Jeho používanie je odporúčané i preventívne a využíva sa i keď organizmus neprejavuje známky jeho nedostatku.

Účinky vitamínu K

Jeho pozitívne účinky na krvácavosť, ktorými disponuje vďaka vplyvu úprav protrombínu v pečeni, sa využíva aj pri nadmernom menštruačnom krvácaní. Tu si však musíme dať pozor – je rozdiel medzi tým, keď je nadmerné menštruačné krvácanie spôsobené fyziologicky alebo geneticky veľkým množstvom vylúčenej krvi a tým, keď je spôsobené poruchou zrážania krvi a nejedná sa o menštruáciu v pravom slova zmysle, ale o krvácanie. Skôr ako začnete užívať nejaký vitamínový doplnok, poraďte sa s lekárom.

Všeobecne má vitamín K pozitívny vplyv na osteoporózu, napomáha stavbe silných kostí a udržuje ich zdravé. Z tohto dôvodu je tiež často pridávaný do najrôznejších kĺbových preparátov a prípravkov podporujúcich tvorbu kostí. Ďalej vitamín K pomáha spaľovať tuky a pomáha organizmu udržať zdravé zuby bez zubných kazov.

Potrebné si je len uvedomiť, že vitamín K nás ochraňuje pred ťažkosťami spojenými so slabým krvácaním, napr. krvácanie z nosa, silné menštruačné krvácanie, krv v stolici alebo v moči, či krvácanie z ďasien, ktoré sú zároveň aj možnými príznakmi jeho nedostatku. A navyše, vitamín K taktiež zohráva dôležitú rolu v prevencii nebezpečných krvných zrazenín, ako je tomu v prípade krvných zrazenín v tepnách, ktorých tvorba môže viesť až k infarktu myokardu.

Všetky vitamíny majú dôležitú rolu pri raste a vývoji buniek a vitamín K nie je výnimkou. Potrebujeme ho na podporu funkcie proteínu Gas6, ktorý reguluje rast a rozmnožovanie buniek a zároveň bráni ich odumieraniu. Vitamín K teda pomáha našim bunkám navzájom komunikovať a zaisťuje, aby naše telo bez fungovalo spoľahlivo.

Dávkovanie vitamínu K

Vitamín K, alebo lepšie povedané jeho podjednotka K2, je syntetizovaná v črevách črevnou mikroflórou. Organizmus si tak Vitamín K sám vyrába a pokiaľ nie je poškodené vstrebávanie živín z tráviaceho traktu, množstvo vitamínu K prijatého potravou a syntetizovanej črevnou mikroflórou plne pokryje spotrebu vitamínu v organizme.

Vitamín K môžeme telu dodať množstvom potravín, predovšetkým zelenými časťami rastlín listovej zeleniny ako kel, karfiol, kapusta, špenát, zelené fazuľky, hrach a kel kučeravý a ružičkový, brokolica, petržlenová vňať, klíčky. Ďalej sa vitamín K nachádza v mäse, pečeni, rastlinných olejoch a v pistáciových orieškoch. Obsahuje ho aj kefír, žinčica, bryndza, biely jogurt bez konzervantov, acidofilné mlieko, cmar, vaječný žĺtok a rybí tuk.

Obsiahnutý je aj v príjemnej forme v podobe jahôd a šípok. Žihľava upravená na spôsob špenátu je tiež výborným zdrojom vitamínu K.

Keďže je Vitamín K produkovaný črevnou mikroflórou, jedná sa vlastne o bakteriálny produkt. Ako taký nemá určené odporúčané denné dávkovanie, ale ako bezpečný odporúčaný príjem sa uvádza denne cca 12 kvapiek.

Nedostatok vitamínu K

Nedostatok vitamínu K je skôr ojedinelý. Zdravý človek pokryje potrebu vitamínu K z bakteriálnej produkcie črevnej mikroflóry, pretože si telo vyrobí toľko vitamínu K, koľko ho v danej chvíli potrebuje. Druhou vecou je správne stravovanie a tu sa už zákonite ukazuje problém nedostatku tohto vitamínu. Ak často užívate antibiotiká, (ničia črevnú mikroflóru) a beriete rôzne iné lieky (lieky na riedenie krvi), či trpíte chorobami pečene, črevnými ťažkosťami a ďalšími chorobami, pri ktorých je narušené vstrebávanie živín (vredová kolitída, celiakia, zápaly tenkého čreva), tak za zamyslite, či náhodou netrpíte príznakmi nedostatku vitamínu K:

– spomalená zrážavosť krvi a krvácanie z nosa – krvácavé a zle sa hojace rany – sklony k tvorbe modrín – krvácanie do tkanív a telesných dutín (veľmi nebezpečné je krvácanie do mozgu) – bolesti a silné krvácanie pri menštruácii a – črevné ťažkosti a únava

Problémy s nedostatkom vitamínu K majú často novorodenci, ktorí nemajú v prvých mesiacoch po narodení dostatočne kvalitnú črevnú mikroflóru a ľudia trpiaci častými črevnými ochoreniami či chorobami pečene, pri ktorých je narušené vstrebávanie tukov.

Predávkovanie vitamínom K

Pretože ide o vitamín rozpustný v tukoch, je možné sa ním predávkovať. Nadbytok vitamínu K spôsobuje hemolýzu. Treba podotknúť, že k predávkovaniu nemôže dôjsť z potravy, len z vitamínových a potravinových doplnkov konzumovaných vo vysokej miere, bez dodržiavania odporúčanej dávky.

Ak užívate lieky proti zrážanlivosti krvi a zároveň jete často veľa potravy bohaté na vitamín K, ktorý podporuje zrážanlivosť krvi, je nutné o tejto skutočnosti informovať svojho lekára. Zrejme dôjde k úprave dávky liečiva alebo musíte upraviť jedálniček.

Rada na záver

Krvácaním odchádza z tela okrem vitamínov i množstvo minerálov. Ak často krvácate, u lekára sa informujte o medikamentoch, ktoré by potrebné minerály a vitamíny doplnili. Predídete tak vážnym problémom.

Napíšte komentár

You must be logged in to post a comment.