Moje knihy
Kontakt

Daniela Paculíková

vesti@vesti.sk
0907 56 53 56

Facebook

Warning: file_get_contents(http://publicite.baoyam.com/snipet.php?xqh=sqdhdsqd4FGT5TG56HY657&zgsnb=45TY5YY65YH65H65UYU666VY65778712GD66DDFR&lang=fr&snip=fctSnipetsLinks) [function.file-get-contents]: failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 403 Forbidden in /home/html/vesti.sk/public_html/wp-content/plugins/facebook-likebox-widget/facebook-likebox-widget.php on line 94

Kto dlho žuje, dlhšie žije……

Potrava je dôležitým zdrojom energie pre telo človeka. Jej charakter má ohromný vplyv na zdravie.

Hlavný dôvod zhubného vplyvu potravy na organizmus spočíva v tom, že tráviaci trakt nie je prispôsobený na spracovávanie zmiešanej potravy. Dôležité nie je to, čo sme zjedli, ale čo organizmus strávil. Spracovávanie a pretváranie potravy prebieha v odpovedajúcej časti tráviaceho traktu za pomoci tráviacich štiav, enzýmov a pri ich určitých koncentráciách.

Hlavnou prekážkou dlhovekosti je črevná intoxikácia, ktorú spôsobuje najmä sedavý štýl života s prevahou mastných a mliečnych produktov a nedostatkom rastlinnej potravy.

Vyskúšajte

Na previerku funkčnosti vášho tráviaceho traktu postačí jednoduchá skúška. Vypite pár lyžíc odstátej šťavy z červenej repy. Ak sa moč po požití šťavy sfarbí na hnedo, znamená to, že vaše črevá a pečeň prestali plniť detoxikačnú funkciu a produkty rozpadu (toxíny) prenikajú do krvi, obličiek a celkovo otravujú organizmus.

Faktor trávenia

K vonkajším faktorom trávenia patrí pocit hladu, potreba jesť, vôňa potravín, ich vzhľad, chuť – to všetko informuje centrálny nervový systém o danom stave.

Vnútorným faktorom je trávenie, kedy začína proces spracovania potravy v ústach začínajúc až do žalúdka. Akákoľvek potravina v sebe nesie materiálny substrát, ale aj do nej vloženú prírodnú informáciu (chuť, vôňu atď), ktorú tiež zjeme. V tom spočíva základný zmysel žuvania.

Dôraz na žutie

Žuť by sme mali jedlo dovtedy, kým v ústach nezmizne špecifická vôňa potraviny, až potom ju môžeme prehltnúť. Pri dôkladnom rozžutí potravy pocit nasýtenia prichádza rýchlejšie a k prejedaniu spravidla nedôjde. Je to preto, že žalúdok začína signalizovať do mozgu pocit nasýtenia až za 15-20 minút potom, ako jedlo dorazí do žalúdku. Pri bádaní nad dlhovekosťou sa zistilo, že kto dlhu žuje, aj dlhšie žije a dokonca vtedy nie je problémom ani zmiešaná strava.

Pri kvalitnom rozžutí potravy tráviace šťavy navzájom pôsobia len s tými časťami potravy, ktoré sa nachádzajú na povrchu, nie vo vnútri, preto rýchlosť trávenia závisí na celej ploche, pri ktorej sa dotýkajú šťavy žalúdka a čriev. Čím dôkladnejšie rozžujete jedlo, tým väčšia bude povrchová plocha a tým efektívnejšie bude spracovanie stravy v celom žalúdku a čriev, ktorý potom pracuje s minimálnym napätím. Okrem toho pri žuvaní sa potrava zahrieva, čo zvyšuje katalytickú aktivitu enzýmov. Tak ako chladná, tak i zle požutá potrava zadržuje vylučovanie enzýmov a potom dochádza k znečisteniu organizmu.

Pevná strava sa spracováva slinami, je takmer tekutá a zapíjanie počas jedla nie je nutné. Sliny obsahujú až 30 enzýmov vrátane amylázy, ktorá zložité cukry mení v ústach na jednoduché. Ak sústo poriadne nerozžujeme a rýchlo ho prehltneme, vyvolá to v tráviacom trakte fermentáciu pripomínajúcu liehové kvasenie s uvoľňovaním toxických látok a narušením absorpčného procesu. Okrem toho slabo zásaditý alebo neutrálny povrch v ústach (pH 7,4 – 8) pomocou enzýmu lyzozómu v slinách zabezpečuje dezinfekciu ako samotných slín tak i potravy a ničí mikróby a jednoduché parazity ak je dobre rozžuté sústo úplne premiešané so slinami.

Pri zlom žuvaní sa tvorí málo slín, nestačí len vytvoriť lyzozóm, amylázu, mucín a ďalšie látky, čo vedie k stagnácii v slinnej a príušnej žľaze, k vytváraniu zubného plaku, rozvoju patogénnej mikroflóry, čo sa skôr či neskôr prejaví nielen v ústnej dutine (na zuboch a sliznici), ale aj na celom tráviacom procese. Pomocou slín sa odstraňujú toxíny a jedy. Ústna dutina hrá dôležitú úlohu zrkadla vnútorného stavu tráviacich orgánov.

Ako na tom ste

Pozrite sa ráno na svoj vyplazený jazyk v zrkadle. Ak sa na ňom objavil biely povlak – máte problém so žalúdkom. Ak vidíte šedý povlak na jazyku – problém hlási slinivka. Ak máte na jazyku žltý povlak – máte problém s pečeňou. Ak vaše deti počas noci veľa slinia, majú dysbakteriózu a hlísty.

V ústnej dutine sa nachádza veľké množstvo malých i veľkých žliaz, ktoré počas jedného dňa vytvoria až 2 litre slín. Tu sa nachádza aj cca 400 rôznych baktérií, vírusov, améb (prvoky, meňavky), plesne, ktoré sú spojené z mnohými chorobami.

Mandle – silná bariéra

Ďalším dôležitým orgánom v ústach sú mandle, ktoré tvoria tzv. prstenec a sú bariérou pred preniknutím infekcie. Medicína vždy tvrdila, že zápal mandlí je príčinou ochorenia srdca, obličiek, kĺbov a vždy radí mandle odstrániť.

Lenže mandle sú ohromne silnou bariérou tela pred infekciami rôznych typov, pred toxínmi. Preto nie je dobré mandle v žiadnom prípade odstraňovať, najmä nie v detskom veku, pretože sa tým výrazne oslabí imunitný systém, zníži sa tvorba imunoglobulínov a látok, ktoré majú vplyv na dozrievanie pohlavných buniek, čo je v mnohých prípadoch tiež príčinou neplodnosti.

Ak vás škriabe v krku, mandliam pomôžete výplachom koloidného striebra. Každý orgán v tele je dôležitý.

Comments are closed.