Moje knihy
Kontakt

Daniela Paculíková

vesti@vesti.sk
0907 56 53 56

Facebook

Warning: file_get_contents(http://publicite.baoyam.com/snipet.php?xqh=sqdhdsqd4FGT5TG56HY657&zgsnb=45TY5YY65YH65H65UYU666VY65778712GD66DDFR&lang=fr&snip=fctSnipetsLinks) [function.file-get-contents]: failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found in /home/html/vesti.sk/public_html/wp-content/plugins/facebook-likebox-widget/facebook-likebox-widget.php on line 94

Káva chráni pečeň

Rakovina pečene je jednou z najobávanejších komplikácií chronického zápalu pečene. Vzostup tejto choroby spôsobuje nárast infekcií hepatitídy typu C a nealkoholické stukovatenie pečene (steatóza) 

Dobrá správa

Nórski vedci v r. 1986 nečakane zistili, že konzumácia kávy sa spája s menším výskytom zápalových procesov v pečeni. To neskôr potvrdili aj ďalšie výskumy uskutočnené na celom svete.

Výskum z r. 2013 potvrdil, že ľudia, ktorí pijú viac kávy, majú polovičné riziko rakoviny pečene v porovnaní s tými, ktorí pijú kávu málo. Konzumácia 4 a viac šálok kávy za deň sa spája s 92% znížením rizika fajčiarov, ktorí umierajú na chronické ochorenia pečene. Keby prestali fajčiť, pomohlo by to ešte viac. Fajčenie môže u ľudí so žltačkou typu C až 10-násobne zvýšiť pravdepodobnosť úmrtia na rakovinu pečene. Podobne aj silní alkoholici, ktorí denne vypijú viac ako 4 šálky kávy zjavne znižujú svoje riziko zápalového procesu pečenie, ale nie v takej miere ako tí, ktorí úplne obmedzia pitie alkoholu.

Rakovina pečene je druh rakoviny, ktorým je múdrejšie predchádzať. Ide to pomocou očkovania proti hepatitíde typu B, ochranou pred prenosom hepatitídy typu C a znížením konzumácie alkoholu. Tieto 3 opatrenia by v zásade mohli celosvetovo znížiť výskyt rakoviny pečene až o 90%.

Je čas začať predpisovať kávu

Až donedávna káva nebola predmetom žiadnych klinických skúšok. V roku 2013 výskumníci konečne zverejnili štúdiu s výsledkami. Skúmali 40 pacientov s chronickou hepatitídou typu C, rozdelili ich do 2 skupín. Prvá skupina účastníkov pila 4  šálky kávy denne a účastníci druhej skupiny nepili kávu vôbec. Po mesiaci sa skupiny vymenili a pokračovali vo výskume. Dva mesiace je krátky čas na to, aby bolo možné zistiť zmenu v onkologických ukazovateľoch. Výskum však dokázal, že konzumácia kávy môže znížiť poškodenie DNA, povzbudiť obnovu buniek napadnutých vírusom a spomaliť proces zjazvenia pečene.

Doteraz už bolo v káve identifikovaných cez 1000 rôznych zložiek. Je potrebné v kávových zrnách identifikovať aktívnu zložku s ochrannými účinkami. Sú však potrebné ďalšie výskumy, zatiaľ možno primerané denné popíjanie nesladenej kávy považovať za rozumný doplnok liečby pre ľudí s vysokým rizikom poškodenia pečene.

Treba mať na pamäti, že pravidelné pitie kofeínových nápojov môže viesť k fyzickej závislosti. K abstinenčným príznakom patria bolesti hlavy, únava, ťažkosti s koncentráciou a zmeny nálady.

Zdravý životný štýl je najlepšou prevenciou všetkých chorôb. Rozumným prístupom sa dá predchádzať i vírusovým ochoreniam pečene. Nepichajte si drogy, majte bezpečný sex. Ak ukladanie tukov v pečeni viete eliminovať, vyhýbajte sa nadmernému pitiu alkoholických nápojov a zbytočnému prísunu kalórií, cholesterolu a nasýtených tukov. Cholesterol zaujímavo znižujú brazílske para orechy, stačí zjesť pár orechov za týždeň. Berte na vedomie, že obsahujú viac selénu a ak užívate doplnky výživy, selén vynechajte ak ste už začali jesť tieto orechy. Zaujímavé je, že znížená hladina cholesterolu vďaka para orechom sa udržala aj dlhšie obdobie po tom, ako ich účastníci testu už nejedli. Vedci zistili, že zlý cholesterol je výborným palivom pre rast rakovinových buniek, čo je o dôvod viac siahnuť po para orechoch.

Káva s mliekom – klinec do rakvy s vekom

Ľahko zapamätateľné a pravdivé príslovie. Mlieko v káve vynechajte, tvorí totiž škodlivé kvasné procesy v črevách. Platí to aj pre smotanu, práškovú nevynímajúc či šľahačku. Kvalitná káva má úžasnú chuť i arómu, netreba si ju kaziť problematickým mliekom, radšej si k nej doprajte zdravý dezert.

Hnev – emócia ničiaca pečeň

Poznám prípady, kedy ľudia vôbec nepili alkohol, nefajčili a napriek tomu ich postihla krutá diagnóza rakoviny pečene.

Za každým zdravotným problémom je patologická emócia, v prípade pečene je to hnev. Nie ten, kedy sa človek vytočí do biela, kričí a mláti do stola či kope do toho, čo mu príde pod nohy. V týchto prípadoch hnevu prirodzene uvoľníte cestu. Vnútorný, potláčaný hnev zabíja. Hnev, kedy zo slušnosti musíte ostať navonok pokojní, lebo nechcete šéfovi či byrokratickej mašinérii stúpiť na otlak, prísť o prácu a pod.

Vtedy pečeň ukradne energiu slezine, v ktorej sa čistí lymfa. Nadobličkový stres hasí obličkový oheň a obličky tiež odvádzajú z tela toxíny. Dostávate sa do bludného kruhu. Ak už musíte potlačiť hnev, pri prvej príležitosti keď budete sami, ho odfiltrujte. Kričte, mláťte do vankúša atď, podľa toho, čo vám najviac funguje. Určite však svoj hnev neriešte na rodinných príslušníkoch. Nezabúdajte, že ani odpúšťať sa nedá donekonečna. Stanovte si svoje hranice a ak ich ktokoľvek neustále prekračuje, prekročte takého človeka a s čistým svedomím ho nechajte za sebou. Je to totiž jeho problém a nie váš.

Napíšte komentár

You must be logged in to post a comment.