Moje knihy
Kontakt

Daniela Paculíková

vesti@vesti.sk
0907 56 53 56

Facebook

Warning: file_get_contents(http://publicite.baoyam.com/snipet.php?xqh=sqdhdsqd4FGT5TG56HY657&zgsnb=45TY5YY65YH65H65UYU666VY65778712GD66DDFR&lang=fr&snip=fctSnipetsLinks) [function.file-get-contents]: failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 403 Forbidden in /home/html/vesti.sk/public_html/wp-content/plugins/facebook-likebox-widget/facebook-likebox-widget.php on line 94

Hydina – riziko vzniku rakoviny pankreasu

Rakovina pankreasu má zo všetkých onkologických ochorení najnižšiu mieru prežitia. Našťastie ide o relatívne zriedkavejšiu formu rakoviny 

Asi 20% tohto druhu rakoviny má na svedomí fajčenie. Ďalším rizikovým faktorom je obezita a dlhodobé, nadmerné pitie alkoholických nápojov. Vidíme, že aj pri vzniku tohto smrteľného ochorenia dôležitú úlohu hrajú špecifické stravovacie návyky.

Vedci dlho skúmali, akým spôsobom prispieva tuk k vzniku rakoviny pankreasu a došli na to, že rôzne tuky ovplyvňujú riziko vážnej choroby odlišne. Určili, aký tuk sa najčastejšie spája s rakovinou pankreasu. Po prvý krát sa odčlenila úloha tukov z rastlinných zdrojov (orechy, semená, avokádo, olivy a olej z nich) od všetkých tukov živočíšneho pôvodu, teda mäsa, mliečnych výrobkov a vajec. Zistilo sa, že na vzniku rakoviny pankreasu sa veľmi významnou mierou podieľa konzumácia živočíšnych tukov, ale pri konzumácii rastlinných tukov to bolo opačne.

Hrozba hydinových vírusov

Vždy, keď sa zistí, že čosi spôsobuje rakovinu, vedci zamerajú pozornosť najskôr na osoby, ktoré tomu boli najviac vystavované. V minulosti to bol zákerný vplyv azbestu, ktorý vysokou mierou ohrozil vznik rakoviny pankreasu u ľudí, ktorí s ním prichádzali do styku. Presne tak sa dnes dozvedáme o potenciálnom rakovinovom účinku hydinových vírusov. Znepokojujúci je fakt, že rakovinový vírus spôsobujúci bradavice u kurčiat sa pri manipulácii s čerstvým či mrazeným kuracím mäsom môže prenášať na človeka. Tieto vírusy spôsobujú vtáčiu rakovinu, ale ich pôsobenie na človeka ešte nie je dostatočne prebádané. Obavy vzbudzujú výskumy, že ľudia pracujúci v hydinárskom priemysle a pri spracovaní hydiny vykazujú zvýšené riziko úmrtí na určité druhy rakoviny. Výskum potvrdil, že pracovníkom v hydinárskom priemysle hrozí 9-násobne vyššie riziko vzniku rakoviny pankreasu alebo pečene. Ak by človek fajčil 50 rokov, toto riziko si zvýši len 2-násobne.

Jete často hydinu?

Európsky výhľadový výskum rakoviny a výživy sledoval takmer pol milióna ľudí asi 10 rokov. Výskum potvrdil zvýšenie rizika rakoviny pankreasu o 72% na každých 50 gramov denne skonzumovaného kuracieho mäsa, čo je asi ¼ kuracích pŕs. Toto zistenie vyvolalo veľké prekvapenie. Podobné výsledky boli zistené aj pri lymfóme a leukémii. Tím výskumníkov pripustil, že za to môžu aj látky, ktoré sa pri produkcii kuracieho a morčacieho mäsa používajú na podporu rastu spolu s vírusmi. Stále je však ťažšie určiť príčiny a dôsledky.

Známe sú aj choroby vznikajúce výhradne v mäsopriemysle – nedávno opísané ochorenie čističov salámy, ktorí odstraňujú bielu pleseň vznikajúcu na saláme. Aj napriek presvedčivým dôkazom nemožno čakať, že dôjde k zákazu prevádzok rýchleho občerstvenia, špecializujúcich sa na hydinu. Je len na každom človeku, aby zvážil možné rizika častej konzumácie hydiny a v mylnom presvedčení, že sa stravuje diétne.

Kurkuma a liečba rakoviny pankreasu

Rakovina pankreasu je najagresívnejším typom rakoviny. Ak nie je liečená, väčšina pacientov zomiera v priebehu 2 – 4 mesiacov po jej diagnostikovaní. Žiaľ, iba 10% pacientov reaguje na chemoterapiu a prevažná časť z nich trpí vážnymi vedľajšími účinkami.

Kurkumín sa považuje za prostriedok, ktorý má schopnosť zvrátiť prekancerózne zmeny pri rakovine konečníka a bol preukázaný aj jeho priaznivý účinok na rakovinové bunky pľúc.

V istom  zahraničnom výskume podávali pacientom vysoké dávky kurkumínu. Dvaja z 21 pacientov reagovali na liečbu pozitívne. Tumor jedného sa zmenšil o 73%, hoci neskôr sa na tom istom mieste vytvoril nový nádor, rezistentný voči kurkumínu. Druhý pacient však preukázal stabilné zlepšenie. Rakovinové markery sa mu zvýšili len počas krátkej 3-týždňovej prestávky, kedy mu kurkumínivú terapiu prerušili. Hoci šlo len o 2 pacientov, je to rovnaký výsledok ako pri chemoterapii, pričom pri liečbe kurkumínom neboli zaznamenané žiadne nepriaznivé vedľajšie účinky. Určite možno odporúčať kurkumín pacientom postihnutých touto chorobou bez ohľadu na to, aký spôsob liečby podstúpia. Vzhľadom na tragickú prognózu choroby je prevencia mimoriadne dôležitá.

Z doterajších výskumov vyplýva, že najlepšou prevenciou sú známe pravidlá správnej životosprávy – vyhýbať sa cigaretám, nadmernému pitiu alkoholu, obezite, minimalizovať konzumáciu živočíšnych potravín, spracovaných potravín a cukru. Jesť veľa fazule, šošovice, hrášku a prírodne sušeného ovocia.

Rovnako dôležité sú aj zdravé emócie, v prípade pankreasu je to schopnosť lásku dávať i prijímať a najmä mať rád seba samého. To už úzko súvisí aj s ochotou na sebe pracovať.

Napíšte komentár

You must be logged in to post a comment.