Bojovníci s vážnymi chorobami

Akékoľvek pôsobenie rastlinnej stravy je účinné najmä preto, že obsahuje veľké množstvo a širokú škálu druhov ovocia a zeleniny vyznačujúcich sa rozmanitosťou látok s potenciálnym účinkom predchádzať rakovine 

Rozličné druhy zeleniny môžu pôsobiť na rôzne druhy rakoviny, niekedy aj v jednom a tom istom orgáne. Napríklad kapusta, karfiol, brokolica a ružičkový kel sa spájajú s nižším rizikom rakoviny hrubého čreva v centrálnej a v pravej časti tela, kým v dolnej časti tela ako sa zdá, pomáha mrkva, tekvica a jablká.

Výnimočná vedecká štúdia postavila v laboratóriu 30 bežných druhov zeleniny proti ôsmim rozličným typom ľudských rakovinových buniek. Šlo o rakovinu prsníka, mozgu, obličiek, pľúc, pankreasu, prostaty, žalúdka a zhubné detské mozgové nádory.

Vedci zistili, že pri rakovine prsníka oranžová paprika, šalátová uhorka, červená čakanka, papričky jalapeňo, zemiaky a červená repa zredukovali rakovinové bujnenie takmer na polovicu ale karfiol, ružičkový kel, jarná cibuľka, pór a cesnak rast rakoviny úplne zrušili a nádorové bujnenie karcinómu prsníka úplne zastavili. Ale baklažán, čínska kapusta, mrkva, paradajky, biela čakanka, fenikel a rímsky šalát pri tejto diagnóze neuspeli.

Z tejto obdivuhodnej štúdie si zachovajte významnú radu – je dôležité konzumovať široký sortiment rôznych druhov zeleniny. Napríklad reďkvičky sú celkom neschopné zastaviť rast rakovinových buniek pankreasu, ale sú však stopercentne účinné zastaviť bujnenie pri rakovine žalúdka. Oranžové kápie boli pri rakovine žalúdka neúčinné, ale dokázali zastaviť viac než 70% rakovinové bujnenie prostaty. Cesnak sa umiestnil na prvom mieste pri prevencii rakoviny prsníka, mozgu, pľúc, pankreasu, prostaty a žalúdka a na druhom mieste za pórom v prípade rakoviny obličiek.

Pripravte si protirakovinový šalát

Máte možnosť výberu z 5 druhov zeleniny – hlávkový šalát, listová čakanka, červená čakanka, rímsky šalát a špenát. Čo by ste mali uprednostniť? Jednoznačne špenát. Zo všetkých piatich druhov zeleniny víťazí špenát, pokiaľ ide o riziko rakoviny prsníka, mozgu, obličiek, pľúc, zhubné detské mozgové nádory, rakovinu pankreasu, prostaty a žalúdka. Po špenáte siahnite po červenej šalátovej čakanke.

Výbornú službu zdraviu urobí aj ružičkový kel, kapusta, cesnak, jarná cibuľka, pór, tieto druhy majú najväčší protirakovinový potenciál a radia sa medzi superpotraviny z hlúbovej a cibuľovej zeleniny. Pokiaľ sa naozaj chcete vyliečiť, musíte zo stravy vylúčiť mäso, hovädzie v keli vám vyzdraveniu neposlúži. Vedci zistili, že zemiaky, mrkva, šalát a rajčiny účinkujú proti šíreniu nádorových bunečných línií len slabo.

Cesnak a cibuľa

Je možné, že by cesnak, podobne ako chemoterapia, mohol zničiť nielen rakovinové ale i všetky bunky? Vedci sa to rozhodli preskúmať a porovnali účinky cesnaku a ostatných druhov zeleniny na rakovinové i normálne bunky.

Tá istá dávka cesnaku, ktorá zablokovala takmer 80% rakovinového bujnenia v bunkách zasiahnutých nádorom, nemala vôbec nijaký účinok na normálne bunky a rovnaký výsledok sa potvrdil aj v prípade ostatných cibuľovitých a hlúbovitých druhov zeleniny. Inak povedané – zelenina sa správa selektívne – ničí rakovinové bunky a normálne bunky necháva na pokoji.

Tieto výsledky však boli zistené v laboratórnych podmienkach. Kým tieto výskumy môžu mať priaznivý význam pre rakovinu tráviaceho traktu, ktorý prichádza do úzkeho kontaktu s uvedenými druhmi zeleniny, v prípade iných typov rakoviny je nutné, aby sa účinné látky dostali do krvného obehu. V prípade nádoru mozgu by museli protirakovinové látky navyše prekonať mozgovo-krvnú bariéru.

Výskum preukázal zásadné rozdiely medzi biologickou kapacitou jednotlivých druhov zeleniny a rôznych odrôd a potvrdilo sa, aké dôležité je zaradiť do jedálneho lístka čo možno najširšie spektrum rôznych druhov zeleniny.

Vhodná tepelná úprava

Tvrdenie, že najzdravšia je konzumácia surovej zeleniny nemusí byť vždy pravdivá. Áno, niektoré nutrienty ako napr. vitamín C sa varením čiastočne zničia, no iné sa však vstrebávajú do tela lepšie po uvarení. Z varenej mrkvy sa do krvného obehu dostane až 6x viac vitamínu A než zo surovej. Dokonca ľudia, ktorí jedia výhradne surovú zeleninu majú nízku hladinu červeného antioxidačného pigmentu lykopénu. Nie je to tým, čo jete, ale čo absorbujete a varené rajčiny zvyšujú hladinu lykopénu lepšie, ako surové. Naparením možno zlepšiť schopnosť žlčníka viazať kyseliny obsiahnuté v zelenine, čo znižuje vznik rakoviny prsníka.

Hlboko zmrazené potraviny či už rastlinné (zemiakové hranolky) alebo živočíšne (zmrazené kurča) sa spájajú s vyšším rizikom vzniku rakoviny. Proces hlbokého zmrazovania vedie v mäse k tvorbe nebezpečných heterocyklických amínov a v hlboko zmrazenej zelenine vzniká akrylamid. Keby sa pri výrobe čipsov a hranolčekov zemiaky najskôr krátko povarili, tvorba akrylamidu by sa značne znížila.

Španielski výskumníci zisťovali vo viac než 300 pokusoch s 20-timi druhmi zeleniny a 6-timi spôsobmi prípravy, pričom merali 3 rôzne intenzity antioxidačných aktivít. Zamerali sa na varenie, pečenie, smaženie, griddling (tepelná úprava v hrubostennej panvici bez použitia oleja), spracovanie v mikrovlnnej rúre a v tlakovom hrnci.

Zistili, že najviac antioxidantov sa stráca varením a varením v tlakovom hrnci – až 14%.  Zo všetkých metód je griddling a pečenie v mikrovlnnej rúre najšetrnejších. Dokonca pri úprave v mikrovlnke sa zachová priemerne viac než 95% antioxidačnej kapacity. Najzraniteľnejším druhom je pečenie papriky v rúre. To však môžete vyrovnať vhodnou omáčkou alebo bylinkami, ktorými posypete pečenú papriku. O živiny pečením neprichádzajú len artičoky, cvikla a cibuľa. Aj varením si udržia antioxidanty.

Varená mrkva, zeler svoju antioxidačnú účinnosť zvyšujú, zelené fazuľky by sa nemali variť, ostatné tepelné úpravy im neublížia.

Využite poznatky výskumu spolu so svojou kuchárskou kreativitou. Možno istý čas pri varení stratíte, ale zároveň získate roky zdravia a pohody bez nutnosti užívania liekov a trávením času v ambulanciách či nemocniciach.

Prostriedok na umývanie ovocia a zeleniny

Tí, čo sa veľmi nekamarátia s ovocím a zeleninou budú namietať, že určite si dávajú pozor na pesticídy. Ak kupujete ekologicky pestované potraviny, síce príjem pesticídov znižujete, ale úplne sa ich nezbavíte. Ich zvyšky boli zistené v 11-tich %, do zeleniny sa dostali buď náhodou, alebo úmyselnou kontamináciou so susedných neekologických fariem alebo dôsledkom toho, že v pôde ešte stále pretrvávajú perzistentné škodliviny typu DDT.

Existuje množstvo bežne dostupných umývacích prostriedkov, ktoré údajne uľahčujú proces odstraňovania pesticídov. Mnohé z nich boli testované a zistilo sa, že sú neveľmi účinné. Oplachovanie zeleniny a ovocia vodou spravidla odstráni menej ako ½ zvyškových pesticídov.

Jedna účinná metóda spočíva v tom, že si vyrobíte 5%-tný roztok kyseliny octovej – použijete obyčajný biely ocot. Zistilo sa, že práve on odstraňuje podstatnú časť niektorých zvyškov pesticídov. 5%-tný roztok je ešte stále príliš silný, zriedený ocot je len o trochu účinnejší, než voda z vodovodu.

Našťastie existuje lacné a účinné riešenie – slaná voda. 10%-tný roztok soli je rovnako účinný ako ocot. Ak si chcete vyrobiť vlastný prostriedok na odstránenie pesticídov, použite 1 diel soli a 9 dielov vody. Pred konzumáciou potraviny ešte opláchnite soľ.

Napíšte komentár

You must be logged in to post a comment.